Co s otravným plevelem? Snězte ho: penízek a kokoška pastuší tobolka jsou zázrak do kuchyně i pro zdraví

Penízek rolní
Info ikona

Penízek rolní má stejně jako kokoška plody jménem šešulky a lidé si tyto dva plevele často pletou

O jaké druhy se vlastně jedná: stále se pletou

Jak penízek, tak kokošku, známe jako časté plevele a oba dva mohou dobře posloužit jako koření v pokrmu, pro své léčivé účinky a to ve formě čaje nebo obkladu. Oba dva druhy patří do čeledi brukvovitých rostlin a nejsou nijak nápadné do doby, jakmile vykvetou. Občas si je také lidé mezi sebou pletou, protože oba dva po odkvětu tvoří plody neboli šešulky, díky kterým má i penízek své lidové označení.

Kokoška je multifunkční: využijete ji v kuchyni i na léčbu neduhů

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa pastoris) je běžná, jednoletá nebo dvouletá bylina, která se dobře množí a často zapleveluje okolí. Z toho důvodu je brána jako plevel. Díky svým charakteristickým plodům: šešulkám se jí také říká babí kapsa, lopata, mošna nebo matčino srdce a to díky srdčitému tvaru šešulek. Listy tvoří listovou růžici a díky tomu se i dobře vyjímá z půdy při pletí. Květy jsou drobné, bílé se čtyřmi korunními plátky uspořádané do dlouhého hroznu. Dokáže vytvořit velké množství semen, které se větrem roznesou po okolí. Zajímavostí u kokošky je, že při mírných zimách roste i kvete neustále.

Co léčí kokoška pastuší tobolka: zastaví i krvácení

Nechcete-li s kokoškou na zahradě bojovat, naučte se ji využívat jako léčivku. Obsahuje celou řadu minerálních látek. Má antibakteriální účinky, nálev v podobě čaje se využívá například při krvácení z nosu i při silném menstruačním krvácení. Využívá se také ve formě sedacích koupelí při ochablém svěrači konečníku a hemeroidech. Spaříte-li horkou parou hrst čerstvé nati a zabalíte do plátna, můžete ji využít jako obklady při vnějších poraněních, na různé otoky, vyrážky, atd.

Co s kokoškou v kuchyni: všeho s mírou

Zde využijete buď rostlinu, kterou lze konzumovat jak syrovou, tak po převaření, tak její semena. Ta mají palčivou chuť a přidávají se k ochucení salátů nebo jiných pokrmů a nahrazují často tymián nebo hořčici.

U kokošky ale platí, že nic se nemá přehánět a s její konzumací to nepřehánějte. Při větší konzumaci je totiž toxická a ve velkém množství může dojít ke slabé otravě.

Penízek je otravný, ale jedlý plevel: Jidášovy penízky ale mohou být zdrojem chorob a škůdců

Penízek rolní (Thlaspi arvense), kterému se lidově říká Jidášovy penízky nebo holubí vole, začíná růst brzy na jaře a kvete celé jaro a léto. Semen v šešulce bývá až několik tisíc, takže po vysemenění to je opět velmi urputný plevel. Mladé listy sbíráme před rozkvětem, nejdéle začátkem květu, dokud je rostlina ještě svěže zelená. Používá se do salátů nebo jako náhrada špenátu. Můžeme je použít jako součást jarních salátů, nebo na špenát. U dětí a těhotných žen se jejich konzumace však nedoporučuje.

Čaj z penízku uleví při žaludečních potížích: ale pozor na něj

I tento plevel lze, kromě využití v kuchyni k dochucení pokrmů, využít pro léčbu různých zdravotních obtíží. Jako léčivku použijeme penízek při žaludečních potížích a střevních katarech ve formě čaje. Při sběru penízku, ale i kokošky, buďte opatrní. Jelikož se jedná o čeleď brukvovité, kam patří i mnohá zelenina, mohou být tyto plevele zdrojem chorob a škůdců.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada