Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky

Když nechcete kapra: Vánoce mohou chutnat stejně dobře

Štědrovečerní večeře může být pro někoho pohromou, protože se děsí toho, že bude muset konzumovat kapra. Je pravda, že kapr a bramborový salát je na Vánoce jakási vánoční tradice, kterou mnozí nechtějí ničit a stále ji dodržují. Ve skutečnosti se ale bramborový salát začal ve větší míře u nás objevovat až po první světové válce a o popularitu kapříka se postarala až Magdaléna Dobromila Rettigová. Pokud ale nepatříte mezi milovníky kapra a nemáte obecně problém s konzumací ryb, máme pro vás pár tipů na jiné druhy ryb, které vynikají svojí výtečnou chutí a zcela možná si je pro jejich chutnost oblíbíte. Na jednu z nich si ale dejte velký pozor.

Kapr není jediná ryba, kterou můžete ochutnat

Pokud patříte mezi ty, kteří sice ryby konzumují, ale náš kapřík je moc neláká, máme pro vás pár typů na jiné druhy ryb, které by vám mohly chutnat. Zakoupíte je zcela běžně ve větších hypermarketech, kde jej již máte připravené k tepelné úpravě.

Treska

Treska je velmi častou náhražkou našeho kapra. Treska má jemné maso, které se hodí na minutky, řízečky nebo ke smažení v podobě známého fish and chips. Klidně ji můžete marinovat bylinkami, ale její maso je natolik chutné samo o sobě, že marinování není nutné.

10 věcí, které na Štědrý den rozhodně nedělejte: mohou přinést rok v bídě, rozchod, neštěstí i smrt

www.nkz.cz

Tuňák

Maso tuňáka je velmi chutné, je tmavé a po tepelné úpravě se podobá jemnému hovězímu. Pokud je vám nepříjemné typické rybí aroma, tak pro vás je právě tuňák vhodnou alternativou, protože rybí aroma je velmi mírné. Má také málo kostí.

Losos

Losos je chutná ryba, kterou můžete zpracovat na různé způsoby.  Losos má pevné maso a hodí se pro grilování, pečení nebo se z něj dělá výtečný tatarák. Jeho konzumace se doporučuje pravidelně, protože obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné.

5 nápadů na vánoční dekoraci štědrovečerního stolu: vyzkoušejte rustikální nebo skandinávský styl a budete za hvězdu

www.nkz.cz

Pstruh

Pstruh je taková klasika, která nikdy neurazí. Jeho maso je velmi chutné a není nutné ho nijak marinovat, stačí pouze trochu soli a kmínu. Pokud budete pstruha grilovat, dovnitř mu dejte pár snítek tymiánu a kousek citronu, díky čemuž se zbavíte rybího aroma a získá i skvělou chuť. Pokud pak dobře vyndáte páteř, má minimum kostí.

Jaké jsou tradice na Štědrý den: Vyzkoušejte své znalosti v kvízu

www.nkz.cz

Candát

Velmi chutná, dravá ryba s pevným, bílým a jemným masem. Stačí ho obalit v ochucené strouhance, kam se přidávají různé aromatické bylinky jako je petržel či tymián.

Štika

Dravá ryba, která má chutné, bílé maso. Hodí se nejen na smažené řízky, ale i na přípravu steaků.

Cibuloviny jako vánoční dekorace: Tyto 2 druhy jsou nejlepší. Budou se vyjímat na štědrovečerním stole

www.nkz.cz

Mořský ďas

I maso z mořského ďasa je velmi chutné a jemné, často se až rozpadá. Někteří ho přirovnávají k masu humra. Až budete ďasa připravovat, doporučuje se ho obalit ve dvojobale, aby se maso nerozpadalo. Při konzumaci můžete maso namáčet do pikantních omáček, čímž jeho chuť vylepšíte k dokonalosti.

Pražma

Pražma nebo také mořan zlatý má velmi jemné maso s minimem kostí, pokud je filet připravený pečlivě, kosti v ní nenajdete. Pražma se tak hodí pro různé tepelné úpravy, lze ji smažit, grilovat i marinovat.

Jak vyrobit vánoční dekoraci: Svícen na štědrovečerní stůl

www.nkz.cz

Platýs

Platýs je velmi zajímavá ryba, která se chutí podobá lososu, ale oproti němu má výrazné rybí aroma. To lze srazit tak, že před úpravou maso namočíte do vody s citronem nebo octem, které rybí aroma minimalizují. V případě, že ho nechcete namáčet do citronové vody, stačí použít různé rybí koření.

Máslová ryba

Označení máslová ryba se používá pro druh pamakrela tmavá, která má maso podobné kuřecímu. Maso je pevné a hodí se na řízečky. Ale, máslová ryba má jednu podstatnou nevýhodu, nesmíte jí totiž sníst moc, jinak vás potrápí nevolnost a průjem. Je to způsobeno tím, že v našem těle chybí enzym, který by štěpil některé látky v ní obsažené. Uvádí se, že byste neměli sníst více než 150 g na osobu. No a pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte třeba žraloka nebo pečeného rejnoka.

Štědrovečerní večeře si žádá speciální chod a tím bývá kapr. Pokud ale nemáte kapříka v lásce, máme pro vás několik rybích náhrad. Podívejte se do naší galerie.

GALERIE: Nejchutnější ryby na štědrovečerní stůl. Tipy, které vám zachrání Vánoce

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada