Je čas sklidit chilli papričky: vyzkoušejte sladkokyselou omáčku nebo trochu ostřejší marmeládu

Endorfiny v hlavní roli

Chilli papričky se těší stále větší oblibě a je pravda, že každému jídlu dodají teprve ten pořádný šmrnc. Je jedno, jestli chilli papričky konzumujete v podobě chilli omáčky, jako koření nebo je dokonce chroupete čerstvé. Proč si ale lidé, kteří právě chilli milují, dobrovolně způsobují takovou bolest, jakou nám právě chilli způsobí? Vědci se domnívají, že je to díky hormonu štěstí: endorfinu, který se vyplaví do krve, jakmile překonáme chvilku bolesti konzumací těchto potvůrek. Zjistilo se také, že pálivější jídla vyhledávají lidé, kteří mají rádi nějaký ten adrenalin a vzrušení v životě, takže pojídači papriček většinou milují skoky s padákem, horské dráhy nebo jen adrenalinové sporty. Zkrátka, trocha toho strachu a bolesti jim za to rozhodně stojí.

Pro začátečníky jsou vhodné jalapeňos

Pokud chcete pěstovat svoje vlastní chilli papričky nebo chcete s jejich pojídáním začít, ale máte trochu strach, tak pro vás budou nejlepší papričky jalapeňos, které se na stupnici pálivosti umisťují jako ty nejméně pálivé s hodnotou SHZ kolem 2000. Jalapeňos, ale i jiné druhy chilli papriček se pěstují velmi snadno a jejich pěstování zvládne úplně každý. Ze semínek velmi dobře a rychle klíčí, ne jako běžné papriky. Dají se bez problémů pěstovat také v nádobě na balkoně nebo ne terase. Kromě toho, že vám vylepší vaše pokrmy, jsou i krásné pro oko, protože zrovna již zmiňované jalapeňos jsou zprvu tmavě zelené a jakmile dozrají zčervenají.

Proč chilli papričky tolik pálí

Chilli papričky se pěstují převážně kvůli vysoké pálivosti, která je způsobena rostlinným alkaloidem kapsaicinem. Tato látka v našich ústech a nosu způsobuje pocit pálení a jeho obsah se udává v jednotkách SHU, a právě podle této stupnice si můžete vybrat tu nejlepší chilli papričku právě pro vás. Hodnoty SHU se pohybují od nuly do mnoha miliónů a je jasné, že málokdo si troufne na druhy s hodnostou SHU okolo 2 miliónů. Pro vás, kteří nemáte s chilli žádné zkušenosti jsou vyšší hodnoty SHU tabu, vy se pohybujte u hodnoty zhruba 2000, což odpovídá právě jalapeňos. A pokud vám bude chutnat, můžete postupně vybírat kultivary s vyššími hodnotami.

Připravte se na peklo na zemi

Pokud byste hledali tu nejpálivější chilli papričku, tak to není tak dlouho, kdy se mezi tu nejpálivější řadila odrůda Carolina Reaper, která dosahovala hodnoty SHU přes 2 milióny. Ale, není to tak dávno co ji překonala odrůda Pepper X, která dosahuje hodnoty pálivosti 3,18 miliónů! Pokud chcete prožít peklo na zemi a váš život vám není milý, dobrou zprávou pro vás je, že tato Pepper X je již v prodeji.

Vynikající jablečná marmeláda s chilli

Nevíte-li, jak zpracovat nadúrodu chilli papriček, vyzkoušejte náš recept na pikantní, ale výbornou marmeládu. Na 4 sklenice po 300 ml budete potřebovat: 1 kg jablek, 400 g želírovacího cukru, 4 cl calvadosu, 2 červené chilli papričky, 1 snítku tymiánu a špetku skořice. Postup přípravy marmelády je velmi snadný. Jablka oloupete, nakrájíte na malé kousky, v hrnci je promícháte s cukrem a calvadosem a necháte asi 30 minut stát. Chilli papričky si také omyjte a nakrájejte na tenká kolečka, opláchněte tymián a vyklepejte ho do sucha nebo osušte papírovou utěrkou. Jablka v hrnci přiveďte k varu, přidejte k nim chilli, tymián a skořici a za stálého míchání vařte alespoň 5 minut. Ještě horkou marmeládu plňte do dokonale čistých sklenic a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí uskladněte.

Sladkokyselou omáčku si zamilujete

Pokud nepatříte mezi milovníky marmelád, tak pro vás zde máme také něco. Z chilli papriček si můžete vyrobit vynikající sladkokyselou omáčku, která se hodí hlavně do asijské kuchyně, ale vynikající je k jakémukoliv masu. Potřebujete asi 2 cm zázvoru, 2 větší chilli papričky střední pálivosti, 1 malou opravdu hodně pálivou chilli papričku (záleží, jak jste odvážní), 5 stroužků česneku, 100 ml rýžového octa, 200 g cukru, 1-1,2 lžičky soli, 1 lžíci škrobu. Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Chilli očistíme, zbavíme blanek a jadérek, oloupeme česnek a oboje nakrájíme na drobné kostičky. Chilli, česnek, ocet, cukr a sůl dáme do kastrolu, přidáme 300 ml vod a vaříme asi 5 minut. Nalijeme do lahviček ještě teplé a uchováváme v temnu a chladu.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.