Už máte vysazené jahody? Teď je poslední možnost. Jednoduchý postup krok za krokem

Vhodná doba na výsadbu jahod

Nejpřirozenější doba na výsadbu sazenic jahod je od poloviny srpna do druhé půlky října. V tuto dobu je nejlepší zasadit zelené sazenice, ať už vlastní, ze zakořeněných šlahounů, nebo kupované prostokořenné nebo v kontejnerech.

Podzim je ideálním obdobím proto, že mladé sazeničky tolik neohrožuje sucho, moc dobře jim dělají říjnové mlhy a rosa a do zimy je ještě dost času na kvalitní prokořenění.

Jahody se ale dají sázet i na jaře. Jejich chvíle přichází, když pomine hrozba mrazů, většinou to bývá v druhé polovině dubna. Abyste zvýšili šanci, že se mladé rostlinky dobře ujmou, sáhněte raději po kontejnerových sazenicích nebo frigo sadbě.

I když by k výsadbě mohlo svádět i léto, kdy jahodníky tvoří šlahouny s novými sazenicemi, nenechte se zlákat. V nejsušším období roku by bylo piplání žíznivých sazenic náročné a s nejistým výsledkem.

Výsadba jahod
Info ikona

Jahodníky sázejte dostatečně hluboko, ale vždy tak, aby nad zemí zůstalo zelené srdíčko, a po výsadbě je nezapomeňte pořádně zalévat.

Kde sehnat sazenice

Sazenice jahod není tak těžké sehnat a stejně jednoduché je si je vypěstovat doma nebo využít násadu od souseda.

Vlastní sazenice

Množit jahody je snad nejjednodušší ze všech druhů ovoce. Jakmile jahodníky nasadí plody, rovnou s nimi vyženou i šlahouny, na jejichž konci se tvoří malá sazenička. Tu můžete buď hned odštípnout a zasadit nebo ji nechte zakořenit a až poté přesaďte. 

Návod na oba způsoby “výroby” vlastních sazenic najdete i ve videu:

Kupované sazenice

Teď na podzim přetékají zahradnické trhy i zahradnictví nabídkou sazenic jahod, a to buď v prostokořenné podobě nebo v kontejnerech. Prostokořenné jsou vlastně zakořeněné šlahouny vytažené ze země, proto by měly přijít co nejdřív zpět do záhonu. Jestli víte, že na to nebudete mít během pár dní po nákupu čas, zabalte je do igelitového sáčku spolu s mokrým ubrouskem, o něco tak prodloužíte životnost. A nebo zvolte kontejnerové sazenice. Když na to přijde, vydrží vám ve stejné kondici i několik týdnů bez přesazení.

 

Frigo sadba

V posledních letech se objevila v nabídce zahradnictví a e-shopů tzv. frigo sadba. Jedná se o sazenice jahodníků nejčastěji z Holandska, kdy se mladé prostokořenné sazenice v prosinci vytáhnou ze země a skladují se v mrazu. Jahody se totiž na zimu zbavují listů a veškerou svou energii a sílu schovávají do kořenů. Frigo sadba je proto většinou velmi vitální, byť tak na první pohled nevypadá. Jednotlivé sazeničky jsou bez listů, zato s velkým kořenovým balem. Při jejich nákupu si pohlídejte, aby měly zdravé a nepoškozené středové srdíčko. 

Frigo sadba je vhodná pro výsadbu na jaře, je totiž větší pravděpodobnost, že se sazenice v zemi lépe ujmou. Zároveň by v sobě neměla mít zárodky chorob, protože ty se mrazem zničí.

Jak sázet jahody

  1. Připravte si záhon: jahody milují slunné stanoviště a hlinito písčitou, dobře propustnou půdu. Než je vysadíte do země, můžete čerstvě přerytý záhon ještě pokrýt vrstvou vyzrálého kompostu. Živin potřebují pro dobrou úrodu dost.

  2. Nesázejte je příliš natěsno: jahodníky byste měli sázet asi 30 cm od sebe. I když se to teď nezdá, mohou to být dle odrůdy docela rozložité keříčky a pro dobrou úrodu potřebují prostor.

  3. Zastřihněte kořeny, pokud je to potřeba: zvlášť frigo sadba bývá někdy tak zakořeněná, až to může být ke škodě. Pokud jsou kořeny delší než 10 cm, bez obav je ostrými a čistými nůžkami zastřihněte. To se samozřejmě netýká kontejnerových sazenic. Ty vysaďte s celým kořenovým balem.

  4. Vysaďte tak akorát hluboko: pro každou sazeničku vyhlubte lopatkou díru, sazenici do ní vložte a kolem dokola upěchujte. Dejte si pozor na naprosto zásadní věc, a tou je srdíčko rostliny vyčuhující nad zem. Tato část rostliny nesmí být nikdy pod zemí, jahodník by pak uhnil. 

  5. Hned po výsadbě můžete dát k jahodníkům mulč. Lepší než jakákoliv mulčovací fólie je přírodní mulč ze štěpky, slámy nebo posekané trávy. Postupně bude mladé jahody zásobovat humusem, jak bude zespoda odtlívat, postará se o zadržování vody v zemi a na jaře sazenice zahřeje.

  6. Pořádně zalévejte: jahodníky jsou náročné na vláhu, a proto je zpočátku pravidelně zalévejte. Na přísun vody nezapomeňte ani v zimě, pokud jsou holomrazy a přeháňky nikde.