Tajemství mrazení bylinek, které zná jen málokdo: Kuchaři ho používají už roky

Kdy sklízet bylinky, aby si udržely nejvíc chuti

Nevěřili byste, co všechno může mít negativní vliv na kvalitu bylinek:

  • Většina bylinek se sklízí po ránu, hned, jak z nich oschne ranní rosa. V tu dobu mají nejvíc voňavých látek.
  • Sklízejte bylinky, než nasadí květy. Jakmile vytvoří poupata, veškerá energie rostliny se soustředí do nich (a rozmnožovacího procesu) a na chuti je to dost znát.
  • Bylinky nemyjte, pokud to není nezbytně nutné. Jestli jsou zastříkané od hlíny, rychle je opláchněte a nechte uschnout na rozložené utěrce

Bylinky ve světě lidových pověr. Některé jsou spíše z říše pohádek či úsměvné a dalším stále věříme

www.nkz.cz

Sušení bylinek: Které druhy chutnají po usušení nejlépe

Sušené bylinky zaberou nejméně místa, vůni a chuť v nich zakonzervujete a když je budete skladovat v temnu a suchu, vydrží opravdu dlouho. 

Jenže sušení se hodí jen pro ty druhy bylin, které obsahují méně vody. Jsou to především středomořské bylinky jako rozmarýn, tymián, majoránka, oregano, šalvěj, máta, meduňka, libeček

GALERIE: Nejlepší způsob, jak mrazit bylinky - žádné zvadlé lístky po rozmrazení

3 osvědčené způsoby, jak usušit bylinky bez ztráty vůně

  1. V sušičce (nejrychlejší a nejspolehlivější): Rozložte bylinky na síta tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte teplotu do 40 °C. Vyšší teplota by zničila cenné látky. Sušte, dokud lístky mezi prsty nezačnou šustit a snadno se drolit.
  2. Na vzduchu (tradiční metoda): Vytvořte malé, nepříliš utažené svazky a zavěste je "hlavou dolů" na teplé, suché a dobře větrané místo bez přímého slunce (např. na půdu nebo do zastřešené verandy). Tento proces trvá několik dní až týdnů.
  3. V troubě (pro netrpělivé): Toto je nouzové řešení. Bylinky rozložte na plech s pečicím papírem, nastavte troubu na nejnižší možnou teplotu (ideálně pod 50 °C) a nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost. Pečlivě je hlídejte, snadno se spálí.

Když jsou bylinky dokonale suché, sundejte lístky ze stonků a uložte je do vzduchotěsné nádoby, popište je a skladujte v suchu a temnu.

Dokonalý vývar díky tajemství z restaurací: Stačí správné bylinky. Používáte je?

www.nkz.cz

Mrazení bylinek: Metoda, která zachová čerstvost i aroma

Bylinky s vysokým obsahem vody v listech (ty křehké a šťavnaté) by sušením ztratily barvu, chuť i vůni. Pro ně je mražení naprosto ideální volbou, která zamkne jejich čerstvost. Jen pozor, bylinky nikdy nemrazte nasucho. Mráz vysušuje, a tak by velmi rychle degradovaly.

Ideálními adepty na mražení jsou petrželka, pažitka, kopr, bazalka, koriandr...

    Velká chyba při mrazení bylinek: Nasucho se nikdy nemrazí

    Mrazit celé suché snítky je chyba. Mráz by z nich vytáhl vodu a po rozmrazení by byly zvadlé a bez chuti. Klíčem je ochránit je před mrazem pomocí tekutiny.

    Postup krok za krokem:

    1. Bylinky oberte ze stonků a listy nasekejte najemno (nebo nastříhejte).
    2. Naplňte jimi políčka ve tvořítkách na led.
    3. Nyní se rozhodněte:
      • Zalijte je vodou: Vytvoříte si tak perfektní porce do polévek, vývarů nebo salátů. Ledová kostka se v horkém pokrmu okamžitě rozpustí.
      • Zalijte je olivovým olejem: Získáte tak fantastický základ pro restování zeleniny, přípravu pesta, italských omáček nebo na dochucení salátů. Olejová kostka vhozená na rozpálenou pánev je startem k dokonalému jídlu.
    4. Nechte v mrazáku zcela zmrznout. Následně kostky vyloupejte a přesypte do uzavíratelného sáčku nebo krabičky. Tím uvolníte tvořítka pro další várku.
    Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada