Tajemství mrazení bylinek, které zná jen málokdo: Kuchaři ho používají už roky
Kdy sklízet bylinky, aby si udržely nejvíc chuti
Nevěřili byste, co všechno může mít negativní vliv na kvalitu bylinek:
- Většina bylinek se sklízí po ránu, hned, jak z nich oschne ranní rosa. V tu dobu mají nejvíc voňavých látek.
- Sklízejte bylinky, než nasadí květy. Jakmile vytvoří poupata, veškerá energie rostliny se soustředí do nich (a rozmnožovacího procesu) a na chuti je to dost znát.
- Bylinky nemyjte, pokud to není nezbytně nutné. Jestli jsou zastříkané od hlíny, rychle je opláchněte a nechte uschnout na rozložené utěrce
Sušení bylinek: Které druhy chutnají po usušení nejlépe
Sušené bylinky zaberou nejméně místa, vůni a chuť v nich zakonzervujete a když je budete skladovat v temnu a suchu, vydrží opravdu dlouho.
Jenže sušení se hodí jen pro ty druhy bylin, které obsahují méně vody. Jsou to především středomořské bylinky jako rozmarýn, tymián, majoránka, oregano, šalvěj, máta, meduňka, libeček.
3 osvědčené způsoby, jak usušit bylinky bez ztráty vůně
- V sušičce (nejrychlejší a nejspolehlivější): Rozložte bylinky na síta tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte teplotu do 40 °C. Vyšší teplota by zničila cenné látky. Sušte, dokud lístky mezi prsty nezačnou šustit a snadno se drolit.
- Na vzduchu (tradiční metoda): Vytvořte malé, nepříliš utažené svazky a zavěste je "hlavou dolů" na teplé, suché a dobře větrané místo bez přímého slunce (např. na půdu nebo do zastřešené verandy). Tento proces trvá několik dní až týdnů.
- V troubě (pro netrpělivé): Toto je nouzové řešení. Bylinky rozložte na plech s pečicím papírem, nastavte troubu na nejnižší možnou teplotu (ideálně pod 50 °C) a nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost. Pečlivě je hlídejte, snadno se spálí.
Když jsou bylinky dokonale suché, sundejte lístky ze stonků a uložte je do vzduchotěsné nádoby, popište je a skladujte v suchu a temnu.
Mrazení bylinek: Metoda, která zachová čerstvost i aroma
Bylinky s vysokým obsahem vody v listech (ty křehké a šťavnaté) by sušením ztratily barvu, chuť i vůni. Pro ně je mražení naprosto ideální volbou, která zamkne jejich čerstvost. Jen pozor, bylinky nikdy nemrazte nasucho. Mráz vysušuje, a tak by velmi rychle degradovaly.
Ideálními adepty na mražení jsou petrželka, pažitka, kopr, bazalka, koriandr...
Velká chyba při mrazení bylinek: Nasucho se nikdy nemrazí
Mrazit celé suché snítky je chyba. Mráz by z nich vytáhl vodu a po rozmrazení by byly zvadlé a bez chuti. Klíčem je ochránit je před mrazem pomocí tekutiny.
Postup krok za krokem:
- Bylinky oberte ze stonků a listy nasekejte najemno (nebo nastříhejte).
- Naplňte jimi políčka ve tvořítkách na led.
- Nyní se rozhodněte:
- Zalijte je vodou: Vytvoříte si tak perfektní porce do polévek, vývarů nebo salátů. Ledová kostka se v horkém pokrmu okamžitě rozpustí.
- Zalijte je olivovým olejem: Získáte tak fantastický základ pro restování zeleniny, přípravu pesta, italských omáček nebo na dochucení salátů. Olejová kostka vhozená na rozpálenou pánev je startem k dokonalému jídlu.
- Nechte v mrazáku zcela zmrznout. Následně kostky vyloupejte a přesypte do uzavíratelného sáčku nebo krabičky. Tím uvolníte tvořítka pro další várku.