Dokonalý vývar díky tajemství z restaurací: Stačí správné bylinky. Používáte je?

Základní bylinky, bez kterých žádný vývar nechutná

Představte si, že se vracíte po náročném dni domů a nemáte myšlenky na nic jiného, než na talíř horké a silné polévky. Třeba hovězí vývar s domácími nudlemi, gulášovku nebo poctivou bramboračku. Položili jste si někdy otázku, čím to je, že jsou domácí polévky (a poctivé polévky v restauracích) tak dobré, chutné a voňavé?

Základem každého poctivého vývaru jsou většinou masové kosti, ideálně s morkem a polévkové koření. Kromě koření pak ale chuť polévky udělají polévkové bylinky

Mezi nejčastěji používané polévkové bylinky patří bezesporu petrželka, pažitka a tzv. bylinky maggi. Pod tímto označením se skrývá smil italský a libeček.

Jak si nasušit bylinky: 4 způsoby sušení. Udělejte si zásobu na zimu

www.nkz.cz

Libeček: Aromatická hvězda vašich polévek

Libeček má silnou, aromatickou chuť, která připomíná maggi. Proto se mu říká „maggi koření“. Stačí ho jen trochu a polévce dodá hlubokou, masovou chuť. Hodí se do vývarů a silných masových polévek, do omáček i k masu nebo do vařených brambor. Má silné, tmavě zelené listy a roste ve velkých trsech.

Sklízet se dá téměř celoročně podle potřeby a do polévek se používá jak čerstvý, tak sušený nebo zamrazený. Libeček je chuťově velmi výrazný, proto ho používejte s mírou, aby nepřebil ostatní ingredience.

 

Petrželka

Petržel je velmi univerzální a má svěží, jemnou chuť. Hodí se téměř do každé polévky, od zeleninové přes kuřecí vývar až po krémové polévky. Můžete použít nať i kořen. Vhodná je jak petrželka kudrnka, tak petržel hladkolistá. Kudrnku přidávejte do polévky až na závěr, jakmile jí odstavíte z plotny. Tím zachováte její chuť a svěží aroma.

 

Bylinky na balkoně: Srpnová sklizeň a sušení

www.nkz.cz

Pažitka

Pažitka má jemnou cibulovou chuť a je ideální na ozdobu a dochucení hotové polévky. Skvěle se hodí do krémových polévek, bramboračky nebo česnečky. I zde platí, že byste měli pažitkou vylepšit chuť polévky až v závěru, nejlépe na talíři.

Smil italský

Smil italský je méně známý, ale jeho vůně a chuť je také často přirovnávána k Maggi nebo dokonce ke kari. Vypadá jako stříbrný keřík s drobnými žlutými květy. Vůně je nejvýraznější po dešti nebo když se listy rozetřou v ruce.

Používá se k dochucení polévek, dušených jídel a omáček. Skvěle se hodí k rýži a pečenému masu. Můžete si z něj dokonce připravit bylinkové pesto.

Tyto druhy bylinek můžete pěstovat doma na parapetu: stačí dodržet pár zásad

www.nkz.cz

Krémové polévky se pak dále neobejdou bez majoránky (například bramboračka, česnečka nebo černá zabijačková polévka). Velmi vhodnou bylinkou je také rozmarýn, který má výraznou, pryskyřičnou chuť. Hodí se hlavně do polévek s bramborami, luštěninami nebo houbami. A do základného vývaru přidávejte bobkový list, který dodá polévkám jemné, bylinné aroma.

Pěstování těchto bylinek není složité, a pokud nemáte zahradu, můžete je mít i doma za oknem v květináčích nebo v truhlíku. Potřebují humózní, vlhkou a dobře propustnou půdu, pravidelnou zálivku s ohledem na individuální potřeby každé konkrétní bylinky, dostatek světla a pravidelný zástřih výhonů, který povede k bohatému větvení rostlinek.

V naší galerii si prohlédněte výše uvedené bylinky do vývarů a polévek.

Galerie: Bylinky do vývarů - Inspirace pro voňavé domácí polévky
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada