Šťavel hlíznatý se pěstuje pro jedlé hlízy

Možná už jste někdy ochutnali mladé listy šťavele kyselého (Oxalis acetosella), nebo jste je dokonce použili ke zpestření salátu nebo na přípravu omáčky. Není to ale jediný zástupce svého rodu, který přijde v kuchyni vhod.

Prohlížejte a nahrávejte fotky zahrad do mapy na ZahrAppce

Jak vypadá šťavel hlíznatý 

Šťavel hlíznatý (Oxalis tuberosa) tvoří 30 až 40 cm vysoké keříky. Jeho listy by se neměly mimo jarní měsíce pojídat, protože obsahují značné množství kyseliny šťavelové. Žluté květy se objevují poměrně pozdě a v našich klimatických podmínkách se z nich nevyvinou semena. Rostlina se pěstuje pro hlízy, které lze jíst syrové nebo uvařené či upečené jako příloha k masu. Jihoameričtí indiáni používali „oku“ jako lék na žaludeční obtíže.

Čistec hlíznatý: zelenina pěstovaná pro jedlé hlízy

Jak vypěstovat hlízy oka 

Sazenice vysazujte během května nebo června v odstupech 40 až 50 cm na slunný záhon s vlhkou zeminou. Vysazujete-li hlízy, klaďte je ve vzdálenosti 30 až 40 cm do asi 10 cm hlubokých řádků. V chladnějších oblastech, kde se oka pěstuje v pařeništích nebo ve sklenících, se za prudkého slunce musí rostliny přistiňovat. 

Hlízy dorostou do patřičné velikosti teprve po dlouhém vegetačním období, takže vydržte a sklízejte je až v listopadu. Od října mějte po ruce netkanou textilii, abyste v případě hodně chladného počasí mohli záhon bez zbytečného otálení zakrýt. Lze využít i fóliový tunel.

Batáty: nejvýživnější zelenina a jak ji pěstovat

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada