Tipy na neotřelé hruškové džemy

Hrušky se zázvorem a medem

Co potřebujete: 1 kg zralých sladkých hrušek, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru, šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších), želírovací cukr 4:1 (třeba česká Labeta do méně sladkých hrušek Želírovací cukr 2:1, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1) 

Postup: očištěné hrušky bez jádřinců pokrájejte na čtvrtiny, rozvařte, sceďte a rozmixujte. Přidejte med, zázvor, citronovou šťávu a želírovací cukr. Směs dobře promíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3 až 5 minut. Ještě horkou marmeládou plňte do sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Hruškovo-citronový džem
Info ikona

Hruškovo-citronový džem

Hruškovo-citronový džem

Co potřebujete: 800 g zralých žlutých hrušek, 4 bio citrony, balení Jamfix 3:1 (např. od české značky Labeta), kyselina citronová, 300 g bílého cukru 

Postup: dejte si záležet při výběru hrušek – musí být krásně šťavnaté a jemné (nejlépe máslovky). Nejdříve ze dvou citronů nastrouhejte kůru do misky, a ze všech vymačkáme šťávu. Lžičkou vyberte i zbytek dužniny. Až potom začněte krájet hrušky, loupat je nemusíte. Protože na vzduchu rychle hnědnou, krájejte je rovnou do misky s citronovou šťávou a promíchávejte, aby zůstal džem světle žlutý. Poté přidejte cukr, 0,5 lžičky kyseliny citronové a celý balíček JamFixu 3:1, promíchejte a svařte (asi 10 minut). Hotový džem lijte do vyvařených sklenic. Víčko i hrdlo pak otřete vatičkou namočenou v alkoholu, a po uzavření obraťte dnem vzhůru.

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy
Info ikona

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Co potřebujete: 500 g ostružin, 500 g hrušek, 2 balení Želírovacího cukru 2:1 Labeta, hrst vlašských ořechů, 5 lžic citronové šťávy 

Postup: ovoce omyjte, hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, podlijte trochou vody a poduste doměkka (záleží na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidejte rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vařte, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmíchejte najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada