Salátová čekanka se pěstuje pro lahodné vybělené puky. S jejím výsevem na záhony začněte během května

Jak vypadá a odkud pochází salátová čekanka?

Salátová čekanka (Cichorium endivia) se pěstuje především pro lahodné a ve tmě bělené puky, které se přidávají do salátů. Jedná se o dvouletou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, která v prvním roce vytvoří mohutný řepovitý kořen a listovou růžici vejčitých listů, a teprve ve druhém roce by vykvetla, pokud byste ji chtěli pěstovat pro semena. Květy čekanky jsou až překvapivě půvabné, modré, světle fialové či bílé. Salátová čekanka pochází z východních oblastí Středomoří, ze severní Afriky, ale také ze Sibiře. Čekanku znali už staří Římané i Řekové a jako zelenina se dnes pěstuje po celém světě, nejvíce oblíbené a rozšířené je její pěstování v Itálii.

Saláty snášejí i lehký mráz, a mohou proto být první jarní zeleninou na záhonu

www.nkz.cz

Jak vysévat a pěstovat salátovou čekanku?

  • Čekanku můžete předpěstovat výsevem semen ve skleníku či doma za oknem už od března.
  • Přímo na záhony se čekanka vysévá v polovině května do dobře zpracované půdy s pH minimálně 5,5.
  • Půda pro pěstování čekanky by měla být bohatá na humus, nedoporučuje se však hnojení chlévským hnojem.
  • Vysévá se do řádků vzdálených asi 30-50 cm.
  • Jakmile rostlinky vzejdou, je potřeba je vyjednotit na 10-15 cm od sebe.
  • Pozor je třeba dávat na padlí, které se na čekance často objevuje na konci léta

Jak a kdy sklízet čekanku salátovou?

  • Salátová čekanka se sklízí ze záhonů ve chvíli, kdy listy začnou vadnout a žloutnout, což nastává během září až října. V té době by měly kořeny dosáhnout síly 3,5-4,5 cm.
  • Po sklizni je třeba listy seříznout na 2-3 cm.
  • Kořeny čekanky se skladují až do chvíle, kdy ji budete chtít rychlit při teplotě nejlépe 1-2 °C a vysoké vlhkosti vzduchu.
  • Čekankové kořeny je třeba udržovat ve tmě.

Sklízejte saláty od jara do podzimu

www.nkz.cz

Jak rychlit čekanku pro křehké, bílé puky?

Při rychlení čekanka tvoří žluté až krémově bílé vřetenovité puky, které postrádají chlorofyl. Nejchutnější puky s nízkou hořkostí vypěstujete v chladu a při nízké teplotě, ale bude to déle trvat. Při vyšší teplotě se puk bude rychleji vyvíjet, ale bude více hořký. Hořknutí puků však způsobuje především světlo. Proto je třeba puky rychlit ve tmě.

  • Při teplotě 5 °C se bude puk vyvíjet asi 8 týdnů, při teplotě 18 °C jenom 4 týdny.
  • Pro rychlení je důležitá také vysoká vzdušná vlhkost kolem 95 %.
  • Čekanku můžete během zimních měsíců rychlit v temném sklepě nebo ve skleníku, kdy kořeny vysadíte do substrátu a čekanku zaklopíte kbelíkem.
  • Jakmile čekankový puk sklidíte, odříznete od kořene, je třeba jej zabalit do tmavého papíru a uložit do chladu. Při přístupu světla čekanka velmi rychle hořkne.
Čekankové puky patří mezi lahůdkovou zeleninu
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada