Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Salátová čekanka se pěstuje pro lahodné vybělené puky. S jejím výsevem na záhony začněte během května
      5. Galerie
      6. Čekankové puky patří mezi lahůdkovou zeleninu
      Čekankové puky patří mezi lahůdkovou zeleninu
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Salátová čekanka (Cichorium endivia) vytváří až překvapivě mohutný řepovitý kořen

      Foto: Shutterstock

      Teprve v druhém roce čekanka vyroste do výšky

      Foto: Shutterstock

      Květy čekanky jsou až překvapivě půvabné, modré, světle fialové či bílé

      Foto: Shutterstock

      Čekanka s jemně fialovými květy

      Foto: Shutterstock

      Nejchutnější puky s nízkou hořkostí vypěstujete v chladu a při nízké teplotě, ale bude to déle trvat. Při vyšší teplotě se puk bude rychleji vyvíjet, ale bude více hořký. Hořknutí puků však způsobuje především světlo. Proto je třeba puky rychlit ve tmě

      Foto: Shutterstock

      Čekankové puky můžete krájet do listových salátů nebo je můžete i rychle spařit

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Novou skalku založte na podzim ve třech krocích: Nepropásněte optimální termín a ušetřete si své nervy i peníze
      • Podzimní krása do zahrady: Jak vybrat zdravý strom a úspěšně ho vysadit s kořenovým balem
      • Černý bez právě dozrává: Vydejte se na sběr bezinek a vykouzlete z nich lahodné víno
      • Kvetoucí keře, které milují kyselou půdu: Objevte půvabný a voňavý jochovec
      • Zahradní superpotravina: Jak si vypěstovat šípky přímo na dvorku
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Čmelák na zahradě není samozřejmost – prověřte své znalosti v kvízu
      • Nejkrásnější zahradní orchidej? Střevíčník pantoflíček umí být opravdová hvězda
      • Fuchsie jako z pohádky: Stačí správná péče před zimou a rozkvetou ještě víc
      • Měsíční jahody jsou hitem zahrad: Vysejte nyní a voňavé plody budete sklízet celé příští léto
      • Jeden šeřík je málo: Rozmnožte si ho snadno a bez starostí a proměňte zahradu v provoněný ráj
      • Tyto tři rostliny kvetou žlutě a jsou to vážně rarity: Volské oko nebo ajanka vás nadchnou
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Jak připravit melounový sorbet? Pouze dvě suroviny postačí k lahodnému osvěžení
      • Pro Zuzanu, holku z paneláku, se vysněné bydlení zdálo léta utopií, ale nikdy se nevzdala
      • Šmrncovní styling pro šedesátnice: Černo-bílá kombinace culottes kalhot a trendy saka vás omladí
      • Astrologický detox: Jak očistit mysl, tělo i duši podle svého znamení?
      • Máte rádi záviny? Pak musíte zkusit poticu – slovinský dezert, který dobyl Bílý dům i Vatikán
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání