Jaké byliny pomáhají zhubnou? Tyto druhy nastartují váš metabolismus a navíc si na nich pochutnáte

 

1. Kurkuma

Kurkuma – indický šafrán - je oddenek z kurkumovníku dlouhého. Používá se v kuchyni pro svoji chuť, ale i výraznou oranžovožlutou barvu, kterou se obarvují potraviny a pokrmy. Například indická nebo asijská kuchyně se bez kurkumy neobejdou. Kurkuma obsahuje ceněnou složku kurkumin, který pomáhá snižovat tělesný tuk především v oblasti pasu. Kurkuma patří mezi zahřívací koření (podobně jako skořice), zrychluje náš metabolismus, snižuje podíl břišního tuku a podporuje naše úsilí při hubnutí. Má protizánětlivé účinky, pomáhá s trávením, zdravím našich jater, tvorbou žluči, imunitou a udržuje zdraví kostí a chrupavek. Je také významným antioxidantem. Podporuje imunitu, reguluje hladinu glukózy a činnost srdce. Kurkumou lze dochutit pokrmy – je např. součástí karí. Pro hubnutí a imunitu si můžete připravit tzv. zlaté mléko: šálek teplého mléka ochuceného medem a lžičkou mleté kurkumy. Pro větší účinek kurkuminu se přidává trocha černého pepře. Kurkuma se však nedoporučuje lidem, kteří mají problém s játry, ledvinami nebo žlučníkem.

 

2. Tymián

Aromatická bylinka tymián, kterou máme většinou na svých zahradách nebo si ji pěstujeme v květináčích za oknem, má silné antioxidační účinky. Obsahuje cenné chemické sloučeniny, silice, oleje, které podporují mimo jiné i trávení. V tymiánu se nachází carvacrol. Ten ovlivňuje syntézu tuků, patří mezi nejsilnější antioxidanty a tím ovlivňuje snahy zhubnout. Oregano se hojně používá v kuchyni především do středomořských receptů. Používat ho můžete kromě pokrmů i pro podporu zdraví ve formě čajů, tinktur nebo oleje. Má antiseptické a antibakteriální účinky.

 

3. Zázvor

Zázvor je původem z jihovýchodní Asie odkud se jeho pěstování rozšířilo do tropických oblastí po celém světě. Oddenky zázvoru se používají čerstvé, sušené i nakládané. Většina z nás zázvor používá k ochucení sladkých a slaných jídel při vaření nebo pečení. Obsahuje bioaktivní látky např. gingerol, shogaol, které mají antibakteriální a antivirové účinky. Proto se doporučuje při nachlazení, respiračních chorobách a na posílení imunity. Zmírňuje zánět a bolesti při nemocech kloubů.  Jeho užití se doporučuje při zažívacích obtížích, podporuje trávení.  Zázvor odbourává tuky,  má tedy pozitivní vliv na redukci hmotnosti.

 

4. Ženšen lékařský

Kořen ženšenu se po staletí používal v alternativní medicíně jako zázračná bylina především v asijských zemích. Pozitivní účinky na lidské zdraví byly mnohými průzkumy potvrzeny, což přispělo k rozšíření zdravotního věhlasu ženšenu i na další kontinenty. Jedná se o velmi silný antioxidant, který chrání naše buňky před volnými radikály a tím i před stárnutím. Mimo jiné příznivě ovlivňuje náš metabolismus. Obsahuje stimulující látky ginsenosidy, které odbourávají tuky a upravují cholesterol v krvi.  Ženšen dokonce potlačuje chuť k jídlu, což se při hubnutí hodí. Podobně je to i s úpravou spánkového režimu. Pravidelné užívání podporuje imunitu, zlepšuje paměť, dodává tělesnou energii, posiluje výdrž a reguluje tělesný tuk. Užívá se v různých formách např. čajích, kapkách, tobolkách, tinkturách.

 

Bylin, které podporují hubnutí a odbourávání tělesného tuku, je mnoho. Jistě si svoji hubnoucí bylinku najdete. Je však třeba znát váš zdravotní stav, abyste si pravidelným užívání některých bylin neublížili.

 

Zdroje:https://www.lekarna.cz/clanek/metabolismus/

https://www.jimejinak.cz/proc-mam-na-zahrade-oregano/

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/zivotni-styl/bylinky-ve-vasi-lekarnicce/dobromysl-obecna-oblibena-

bylinka-nejen-do-vasi-kuchyne.html