Jak správně sušit a skladovat česnek: vyvarujte se častých chyb a nezapomeňte na větrání. Vsaďte na babské rady

Česnek

To, že má česnek multifunkční využití, nejen v kuchyni, ale i při léčbě onemocnění či ochraně rostlin proti škůdcům, už z našich stránek víte. Aby nám mohl dobře sloužit a měli jsme ho čerstvý po ruce po celou zimu až do jara, musíte ho dobře usušit a uskladnit. Jaká jsou tedy pravidla pro skladování česneku?

Jak sušit a skladovat česnek: nesmíte poničit vrchní šupiny

Jednotlivé odrůdy se liší chutí, vzhledem, dobou sklizně, ale také dobou skladovatelnosti. Ať již máte paličák či nepaličák, vždy je důležitá správná doba sklizně. Jak ji poznat najdete na našem webu. Po sklizni nikdy nenechávejte ležet česnek na poli či záhoně. Rozhodně ho nesmíte ponechat ležet na horkém slunci, protože už v tuto dobu mu hrozí znehodnocení přílišným žárem. Pro sušení a posléze skladování vyberte pouze zdravé, dobře vyvinuté cibule. Cibule očistěte od zeminy a dejte pozor, aby se hlavy o sebe netloukly. Cibule však nečistěte moc vehementně, jinak byste mohli strhnout a poškodit vrchní šupiny, které budou jednotlivé stroužky ještě další čtyři až šest týdnů vyživovat. Rostliny svažte k sobě za nať a pověste je na teplé místo, kde profukuje vítr.

Česnek nezavěšujte těsně pod střechu: hrozí poškození cibulí

Nejvhodnějším místem, kde se dá zavěsit česnek je třeba garáž, nějaký přístřešek či půda. Není ale vhodné, pokud ho zavěsíte těsně pod střechu, kde se během slunného dne mohou vyšplhat tepoty hodně vysoko. Nemáte-li možnost sušit česnek zavěšením, lze ho sušit i bez natě, v bedýnkách nebo roštech, vždy ale musíte zajistit dostatečné proudění vzduchu. Příliš dlouhé kořeny můžete klidně zakrátit. Naše babičky, pro dosažení co nejdelší doby skladování, ho proložily sušenou šalvějí či mátou, které mohou zlikvidovat některé patogenní houby, odradit škůdce a prodloužit dobu skladování.

Jak uchovat česnek nejen v paneláku: klidně si z něj vyrobte dekoraci

Jakmile jste česnek dosušili, je třeba ho přesunout tam, kde ho budete dále využívat. Nejlepší je, pokud ho můžete umístit někde poblíž kuchyně, třeba do špajzu. Nikdy jej neskladujte na místech, kde je přetopeno, přímé sluneční záření nebo příliš vysoká vlhkost vzduchu, jedná se totiž o faktory, které vám skladovatelnost česneku velmi rychle zkrátí. Česneku vyhovuje pokojová teplota kolem 20 °C a nízká vzdušná vlhkost asi 60 %. Česnek můžete zaplést do copů a zavěsit ve spíži nebo třeba někde na chodbě, kde dostatečně proudí vzduch. Někdo mezi palice vkládá sušené rostliny a tím získá hezkou, venkovskou dekoraci.

Česnek lze také uchovávat v různých plechových nádobách, které lze běžně zakoupit, nebo v kameninovém džbánu. Paličky česneku lze také skladovat v papírové krabici nebo dřevěné bedýnce. U obojího je důležité, zajisti dostatečné proudění vzduchu pomocí otvorů.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada