Nová i starší semena: zjistěte jejich klíčivost a namořte je proti chorobám

Řada druhů zeleniny si zachovává klíčivost jeden až tři roky (patří mezi ně například cibule, hlávkový salát, kopr, petržel, pór). Nejdéle si klíčivost uchovávají druhy z čeledi tykvovitých – okurky a tykve. 

Jak provést test klíčivosti semen

Vysejte deset až dvacet semen na misku s navlhčeným ubrouskem nebo vatou a nenechte je vyschnout. V závislosti na druhu za týden (hrách, salát) až tři týdny (celer, mrkev, petržel) spočítejte, kolik semen vyklíčilo: je-li to alespoň 80 %, bez obav je vysejte. Při menším podílu klíčivých semen vysévejte hustěji; je-li jich méně než polovina, raději kupte nové osivo. Při testování myslete na to, že některá semena klíčí na světle a jiná ve tmě. 

Klíčení semen můžete urychlit

Semena s dlouhou dobou klíčení můžete „povzbudit“, když je namočíte do vody o pokojové teplotě. Podle druhu se semena máčejí 6 až 24 hodin. 

Moření semen proti houbovým chorobám

Jako prevenci proti houbovým chorobám je možné semena už před výsevem ošetřit některým fungicidem. Nejsnadnější je suché moření: semena dejte do sáčku s práškovým fungicidem, uzavřete a protřepejte nebo promíchejte. Můžete použít například biologický přípravek Polyversum. 

Čistota výsevu – půl zdraví a úspěchu

Další důležitou podmínkou zdravého výsevu je čistá nádoba. Používejte plastové kelímky nebo misky, které lze dobře vymýt, a vypláchněte je horkou vodou. K dezinfekci půdy lze použít například Previcur Energy. 

Správné uložení semen prodlužuje životnost

Nejlepší je uložit semena do mrazáku. Ne vždy však máte dost místa: pak se snažte najít suché, tmavé a chladné místo (teplota do 10 ˚C); nejlepší je použít neprodyšně uzavíratelnou nádobu. Pro odstranění vlhkosti můžete do sklenice vložit granule pohlcující vlhkost nebo absorpční sáček, jaký bývá třeba v balení buráků.