Předpěstování zeleniny: silnou sadbu zajistí správná teplota při klíčení semen

Zatímco zelenina pocházející z teplejších oblastí a exotické ovoce, například mochyně peruánská, potřebují při pěstování vysoké teploty, brukvovité a česnekovité rostliny mají menší nároky a listová zelenina, jako špenát a mangold, ale také odolná kořenová zelenina mají rády spíše chladno. Především salát klíčí při teplotách nad 18 °C jen váhavě. Jakou teplotu tedy jednotlivým druhům zajistit?

Předpěstování zeleniny v chladu (12–16 °C)

Teplota 12–16 °C je optimální ke klíčení následujích druhů zeleniny: bob obecný, hrách, mrkev, salát, pastinák, ředkev, ředkvička a špenát. Po vyklíčení rostliny dále pěstujte při teplotě 10–20 °C

Střední požadavky na teplo při klíčení (16–20 °C)

Střední požadavky na teplo, což odpovídá 16–20 °C, má při klíčení květák a brokolice, čekanka, kedluben, hlíznatý fenykl, mangold, brukev řepák, pór, petržel, červená řepa, pažitka, celer, cibule a hlávková kapusta. Tyto druhy se pěstují po vyklíčení při stejné teplotě jako dosud, tzn. 16–20 °C

Předpěstování zeleniny v teple (22–26 °C)

V teple, resp. při teplotě 22–26 °C, se předpěstovává mochyně peruánská, lilek, keříčkové i pnoucí fazole, okurka, meloun, dýně a cuketa, paprika a feferonka, rajče a kukuřice. Po přepikýrování těmto rostlinám vyhovuje teplota 18–20 °C

Jak pěstovat semenáče zeleniny

Pokud jste semena vyseli do výsevných misek, je nutné vzešlé semenáčky pikýrovat, tedy přesadit jednotlivě do květináčů, hned jak vyraší první pravé lístky. Pak trochu snižte teplotu (nebo nesnižte, viz údaje výše), přičemž platí: čím méně světla, tím chladněji by mělo probíhat další pěstování, aby mladé rostlinky rostly pomalu a zůstaly kompaktní. Pokud teploty v pařeništi nebo skleníku klesnou pod uvedené hodnoty, roste nebezpečí, že rostliny vyběhnou předčasně do květu, především u kedluben a celeru. 

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady