Neplýtváte cuketovými květy? Připravte z nich delikatesu, kterou hosté nečekají
Využijte samčí květy cuket v kuchyni
Přebytečné samčí květy cuket se mohou stát lahodnou delikatesou, stačí je jen naplnit mletým masem nebo obalit v klasickém trojobalu a osmažit. Cuketové květy však můžete i přidávat do zeleninových salátů nebo jimi zdobit slané i sladké pokrmy. Pokud vám cuketové květy zachutnají, pak se můžete dát do pěstování odrůd cuket, speciálně vyšlechtěných tak, aby na nich vykvétalo velké množství samčích květů. Jedná se o odrůdy 'Soray', 'Zuboda' nebo 'Verte Noire'.
Které květy z cuket sbírat a jak je zpracovat?
Květy cuket se dělí na samčí a samičí. Pro kulinářské účely sbírejte pouze samčí květy, které poznáte podle tenké stopky bez malého plodu u báze. Samičí květy mají na základně drobný základ plodu, který se později vyvine v cuketu. Samčí květy jsou stejně chutné a jejich sběr rostlině neublíží. Vydejte se do zahrady na květy brzy ráno nebo dopoledne, v čase, kdy jsou čerstvé a plně otevřené.
- Před přípravou cuketové květy jemně opláchněte vodou, a přitom odstraňte zelený květní kalich, který je hořký, stejně jako samčí tyčinky uprostřed květu.
- Pro zachování čerstvosti čisté květy ponořte do vody s kostkami ledu. Nízká teplota je při zpracování květů důležitá.
- Čerstvé květy cuket mohou zdobit zeleninové saláty, můžete je však i tepelně upravit. Vynikající jsou obalené v těstíčku nebo v trojobalu a osmažené nebo plněné nádivkou a zapečené.
- Chuť květů cuket je jemná, lehce nasládlá s květinovým aroma.
Jsou květy cuket i zdraví prospěšné?
Ano, květy cuket jsou nejen chutné, ale dokonce i zdraví prospěšné. Obsahují vitamín C a A, ale také antioxidanty, které podporují imunitu a zdraví pokožky. Cuketové květy jsou také bohaté na vlákninu a představují tak skvělou volbu pro lehké letní pokrmy. Díky obsahu draslíku přispívají ke správné funkci svalů a srdce. Navíc jsou snadno stravitelné a mírně projímavé.
Cuketové květy plněné mletým masem
- 15-20 cuketových květů
- 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 100 g vařené rýže (případně strouhanku)
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- sýr na strouhání (eidam nebo gouda)
- olej
Jak postupovat při přípravě plněných cuket
- Připravte si náplň z mletého masa a všech ingrediencí kromě sýru a oleje.
- Masovou směsí opatrně naplňte všechny květy a vložte je do pekáčku s trochou oleje.
- Povrch naplněných květů zasypejte nastrouhaným sýrem.
- Pekáček vložte do trouby, vyhřáté na 200 °C.
- Zapékejte asi 30 minut.
Stejně tak jsou velmi chutné i smažené cuketové květy v trojobalu nebo v jednoduchém těstíčku z vajec a hladké mouky. Například v Itálii, jsou cuketové květy, známé jako fiori di zucca, považovány za delikatesu a plní se často ricottou a ančovičkami. Recepty na pokrmy z cuketových květů mohou rozšířit vaši sbírku cuketových receptů.