Černá ředkev: Chutná i zdravá sestra obyčejné ředkvičky se snadno pěstuje. Vysejte ji na začátku léta

Odkud pochází černá ředkev?

Ředkev setá černá (Raphanus sativus), jen málo využívaná kořenová zelenina, je blízce příbuzná oblíbené ředkvičky, společně pak patří do velmi početné čeledi brukvovitých, ve které se to významnými druhy zeleniny jen hemží. Patří do ní například kapusta, brokolice i zelí. Ředkev pravděpodobně pochází z Číny a Japonska, ale známá byla už ve starověkém Egyptě, později i Řecku a Římě, hojně se vyskytovala a pěstovala v celé oblasti Středomoří a první kulaté černé ředkve se pěstovaly v 16. století ve Španělsku. Jen do našich středoevropských zahrad si zatím cestu ředkve vyšlapávají jen pomalu.

Jaký je rozdíl mezi ředkví a ředkvičkou

www.nkz.cz

Jak vysévat a pěstovat černou ředkev

  • Semena ředkve černé se vysévají od samého konce června do poloviny července. Časné výsevy rychle vyhánějí do květu a u pozdějších už nenarostou dostatečně velké bulvičky.
  • Tato kořenová zelenina se vysévá jako následná plodina na uvolněné záhony po prvních sklizních zeleniny.
  • Má ráda slunečné umístění a lehkou, humózní půdu s dostatkem vláhy.
  • Ředkev černá se vysévá přímo na záhony, do hloubky asi 2 cm a později se protrhá na vzdálenost asi 10 cm od sebe.
  • Pozor na letní období sucha, ředkev potřebuje pravidelnou, i když umírněnou zálivku. Větší množství vody způsobuje praskání bulviček.
  • Ředkev černá je připravena ke sklizni nejčastěji 70-80 dnů po výsevu, ale sklízet ji můžete až do pozdního podzimu.

Jak v kuchyni zpracovat černou ředkev?

Černá ředkev se konzumuje nejlépe v čerstvém stavu, protože obsahuje poměrně dost vitamínu C, který by se vařením znehodnotil. Má však i vysoký obsah železa, draslíku, hořčíku, vápníku i sodíku.

  • Černá ředkev je vynikající jen tak nakrájená na kolečka, jako pikantní chuťovka k pivu i vínu.
  • Z černé ředkve se připravují výborné tvarohové pomazánky.
  • Můžete ji však i grilovat, zapékat či dusit.
  • Jedlé jsou i mladé listy, ze kterých můžete připravit výborný špenát.

S kořenovou zeleninou ředkví černou se můžete seznámit i v naší fotogalerii.

FOTOGALERIE: Kořenová zelenina ředkev černá vypadá nevšedně, ale chutná skvěle
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada