Nejoblíbenější jedlé keře stále stíháte vysadit: Těchto šest druhů patří mezi nejchutnější a jsou i plné vitamínů

Proč si vysadit jedlé keře?

Tím prvním a zásadním důvodem je zdroj vlastního ovoce. Co si vypěstujete a sklidíte na zahradě, je to nejlepší, co kdy ochutnáte. Ovoce vypěstované na zahradě je vždy chutnější, kvalitnější, má intenzivnější chuť a výraznější aroma. Nehledě na to, že máte jistotu, že nebylo ošetřeno žádnými chemickými prostředky, jako tomu může být v obchodě. A máte-li malé děti, není nad to, když si ovoce sami sklidí přímo na zahradě. Většina jedlých keřů však nenabízí pouze sladkou odměnu v podobě plodů, ale bývají okrasné i svými květy. Většina z nich je plná cenných vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo žádané a nemusíte tak polykat chemické tabletky z lékárny.

Keře využijte prakticky

Kromě toho, že budete mít zdroj vitamínů ze sklizených plodů, můžete jedlé keře využít stejným způsobem jako jiné okrasné keře. Nebojte se z nich vysadit živé ploty, kterými získáte potřebné soukromí, zakryjete nevzhledná místa, například výhled na sousedův kompost nebo kurník. Květy navíc budou lákat opylovače a přebytek plodů vám pomohou zužitkovat ptáci. Výsadbou jedlých keřů tedy můžete jedině získat. Keře zkombinujte tak, abyste mohli sklízet plody od jara do podzimu.

Výsadbu gladiolů stíháte: Poradíme, jak urychlit klíčení hlíz a k čemu se využíjí bruty

www.nkz.cz

Kde jedlé keře pěstovat

Vhodné druhy keřů musíte vybírat s ohledem na podmínky stanoviště na zahradě, nicméně mnoho kultivarů oblíbených jedlých keřů je vyšlechtěno i pro pěstování v nádobách na balkoně. Stačí jen vybrat vhodné druhy. Důležité je vysadit jednotlivé keře dostatečně daleko od sebe a počítat s tím, že se rozrostou do šířky. Pokud bude výsadba moc hustá, mohou pak více trpět na šíření houbových chorob, především pak skvrnitost nebo padlí.

Těchto 6 druhů jedlých keřů patří mezi nejoblíbenější

1. Muchovník

Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii ´Balerina´) rozhodně patří mezi nejoblíbenější jedlé keře, které se na našich zahradách pěstují. Je to dáno nejenom nízkou náročností na jeho pěstování, ale především tím, že kromě výborných plodů má i krásné květy, které jakmile vykvetou, bývá muchovník ozdobou celé zahrady. Kvete v květnu a poskytuje opylovačům dostatek potravy. Muchovník miluje slunná stanoviště, lze ho v případě potřeby redukovat řezem, a pokud ho vždy na jaře přihnojíte kompostem, poskytne vám pořádnou úrodu.

2. Rakytník

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je oblíbený keř, který má svítivě oranžové plody plné vitamínu C a dalších cenných látek. Rakytník se doporučuje i při léčbě nebo jako prevence rakoviny. Oranžové plody jsou sice mírně nakyslé, ale pokud si z nich uděláte čaj, nebo si je nasušíte na zimu, určitě neuděláte chybu. Plody rakytníku se sklízí od srpna. Sklizeň občas komplikují trny, kterých je na keři poměrně dost, ale dobrou zprávou je, že se již na trhu objevují kultivary beztrnné. Abyste nějaké plody mohli sklidit, potřebujete buď samosprašnou rostlinu nebo samčí a samičí rostlinu.

5 nejkrásnějších jedlých keřů se zdravými plody: nemít alespoň jeden z nich na zahradě je hřích!

www.nkz.cz

3. Aronie

Aronie neboli temnoplodec či černý jeřáb (Aronia melanocarpa ´Nero´) má mírně nahořklé, skoro černé plody plné vitamínů a antioxidantů. Plody můžete zobat buď přímo do pusy, přidat do jogurtu, nebo si z nich udělat výtečnou marmeládu.

4. Josta

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu a na pěstování je velmi nenáročná. Miluje živné, humózní půdy a dostatek vláhy. Poroste nejlépe na slunci. Oproti angreštu a rybízu má jednu velkou výhodu a to, že je odolnější proti napadení škůdci.  

Josta: kříženec rybízu a angreštu se hodí i pro naprosté začátečníky. S minimem péče roste jako plevel

www.nkz.cz

5. Kamčatská borůvka

Kamčatská borůvka neboli zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) je prvním ovocem, které na své zahradě ochutnáte, a to již během května. Poměrně brzy na jaře kvete zajímavými, žlutými květy a na konci jara se pak obsype velkým množstvím modrých, protáhlých bobulí, které chutnají po borůvkách. Chuť mají s borůvkami společnou, ale zásadní rozdíl mezi nimi je nejen v rozdílné době zrání, ale hlavně v nárocích na stanoviště. Zimolez kamčatský je totiž běžný okrasný keř, který pěstujeme v zásadité půdě, oproti kanadské borůvce, která vyžaduje kyselé půdy.

Muchovník: dodržte tyto zásady pro maximální úrodu indiánské borůvky

www.nkz.cz

6. Růže svraskalá

Růže svraskalá (Rosa rugosa) je stále málo doceněný okrasný keř, který se v současné době vysazuje spíše ve veřejné zeleni nebo podél silnic a dálnic. Zahradní architekti ale právě tento druh růže milují a s oblibou jej vysazují i do soukromých zahrad. Důvodů její oblíbenosti je hned několik. Růže svraskalá je naprosto nenáročná na pěstování, netrpí na běžné choroby ani škůdce jako ušlechtilé druhy růží. Má nádherné a velké květy, které jsou vonné, a kvete bez přestávky od začátku léta až do podzimu. Na podzim se na keři objevují velké šípky, které jsou oblíbené pro přípravu marmelád. Pro konzumaci je ale potřeba odstranit semena a tenkou vrstvu chloupků těsně pod dužinou, která by mohla způsobit potíže při zažívání. Ze šípků si také můžete uvařit zdravý čaj, který na podzim zahřeje, různé omáčky nebo je zkrátka nechat na keři pro ptactvo.

 

Jedlé keře nesmí chybět na žádné zahradě

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada