Černý bez právě dozrává: Vydejte se na sběr bezinek a vykouzlete z nich lahodné víno
Temně fialový poklad: Bezinky plné chuti a zdraví
Černý bez (Sambucus nigra) je absolutně nenáročný, rozložitý keř, který se přirozeně vyskytuje v celé Evropě, od nížin až po podhorské oblasti. Všichni ho známe jako běžnou součást naší krajiny. Roste na okrajích lesů, podél silnic i polních cest i ve starých zahradách. Většinou je černý bez považován za obtížný plevel, hned zjara obsypaný mšicemi. Přitom se jedná o dřevinu, která právě nyní, na konci léta, přináší jeden z největších přírodních pokladů, báječné a zdravé bezinky.
Nenáročný a odolný: Černý bez do každé zahrady
Černý bez dorůstá do výšky 3-6 m, má nejčastěji široce rozložitý tvar a šedavě zbarvenou, bradavčitou kůru. Listy při rozemnutí mezi prsty pronikavě, pro někoho až nepříjemně, voní. Na jaře, během května a června, keř vykvétá okolíky krémově bílých, drobných květů, které později, v srpnu až v září, dozrávají v tmavě fialové až černé plody, bezinky.
- Pozor: Syrové bezinky obsahují mírně toxickou látku (sambunigrin) a je nutné je vždy tepelně upravit!
Jak pěstovat černý bez v zahradě?
Bez černý je nenáročná rostlina, která snese téměř jakoukoli půdu. Uchytí se velmi snadno i v půdě jílovité i v sutinách starých domů či u starých zdí. Nejlépe se mu daří na slunném až polostinném místě s dostatkem vláhy. Snáší i městské prostředí a znečištěné ovzduší.
- Nejsnadněji se černý bez množí dřevitými řízky. Stačí jen zapíchnout větvičku do vlhčí půdy. Obrazí velmi spolehlivě.
- Černý bez lze také vypěstovat ze semen, ale klíčení bývá pomalejší a méně spolehlivé.
Černý bez v kuchyni i léčitelství: Tipy a triky
- Květy se sbírají na jaře a používají se na sirupy, čaje nebo smaženou pochoutku, zvanou kosmatice.
- Plody bezu černého, bezinky, jsou vhodné pro výrobu marmelád, šťáv, likérů i vína. Mají vysoký obsah antioxidantů a posilují imunitní systém.
- V lidovém léčitelství se bez používal jako přírodní prostředek při nachlazení a horečce.
Připravte si domácí bezinkové víno s nezaměnitelnou chutí
- 2 kg čerstvých bezinek (bez stopek)
- 1,5 kg cukru
- 4 l vody
- šťáva z 1 citronu
- vinné kvasinky
Bezinky krátce povařte ve vodě, aby se zničily toxické látky, přidejte cukr a citronovou šťávu. Nechte zchladnout, přidejte kvasinky a nechte kvasit na teplém místě 4–6 týdnů. Nakonec víno přefiltrujte a stočte do lahví. Nechte alespoň 3–6 měsíců zrát.