Černý bez právě dozrává: Vydejte se na sběr bezinek a vykouzlete z nich lahodné víno

Temně fialový poklad: Bezinky plné chuti a zdraví

Černý bez (Sambucus nigra) je absolutně nenáročný, rozložitý keř, který se přirozeně vyskytuje v celé Evropě, od nížin až po podhorské oblasti. Všichni ho známe jako běžnou součást naší krajiny. Roste na okrajích lesů, podél silnic i polních cest i ve starých zahradách. Většinou je černý bez považován za obtížný plevel, hned zjara obsypaný mšicemi. Přitom se jedná o dřevinu, která právě nyní, na konci léta, přináší jeden z největších přírodních pokladů, báječné a zdravé bezinky.

Naučte se od sebe rozeznat bez chebdí a bez černý: jejich záměna by mohla mít tragické následky

www.nkz.cz

Nenáročný a odolný: Černý bez do každé zahrady

Černý bez dorůstá do výšky 3-6 m, má nejčastěji široce rozložitý tvar a šedavě zbarvenou, bradavčitou kůru. Listy při rozemnutí mezi prsty pronikavě, pro někoho až nepříjemně, voní. Na jaře, během května a června, keř vykvétá okolíky krémově bílých, drobných květů, které později, v srpnu až v září, dozrávají v tmavě fialové až černé plody, bezinky.

  • Pozor: Syrové bezinky obsahují mírně toxickou látku (sambunigrin) a je nutné je vždy tepelně upravit!

Jak pěstovat černý bez v zahradě?

Bez černý je nenáročná rostlina, která snese téměř jakoukoli půdu. Uchytí se velmi snadno i v půdě jílovité i v sutinách starých domů či u starých zdí. Nejlépe se mu daří na slunném až polostinném místě s dostatkem vláhy. Snáší i městské prostředí a znečištěné ovzduší.

  • Nejsnadněji se černý bez množí dřevitými řízky. Stačí jen zapíchnout větvičku do vlhčí půdy. Obrazí velmi spolehlivě.
  • Černý bez lze také vypěstovat ze semen, ale klíčení bývá pomalejší a méně spolehlivé.

Když odkvete bez černý: bezinky, bezový likér

www.nkz.cz

Černý bez v kuchyni i léčitelství: Tipy a triky

  • Květy se sbírají na jaře a používají se na sirupy, čaje nebo smaženou pochoutku, zvanou kosmatice.
  • Plody bezu černého, bezinky, jsou vhodné pro výrobu marmelád, šťáv, likérů i vína. Mají vysoký obsah antioxidantů a posilují imunitní systém.
  • V lidovém léčitelství se bez používal jako přírodní prostředek při nachlazení a horečce.

Připravte si domácí bezinkové víno s nezaměnitelnou chutí

Bezinky krátce povařte ve vodě, aby se zničily toxické látky, přidejte cukr a citronovou šťávu. Nechte zchladnout, přidejte kvasinky a nechte kvasit na teplém místě 4–6 týdnů. Nakonec víno přefiltrujte a stočte do lahví. Nechte alespoň 3–6 měsíců zrát.

I v naší fotogalerii najdete tipy, jak využít plody černého bezu, bezinky.

FOTOGALERIE: Černý bez je pravý poklad z naší přírody
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada