Finskou svíci využijete v zimě i v létě: geniálně nahradí ohniště a hoří sama i několik hodin v kuse

Svíce vytvořená z jednoho špalku dřeva vznikla nejspíš při zimních pracích v lesní divočině, kde neměli dřevorubci moc příležitostí se zahřát nebo si uvařit jídlo. Místo ohniště, v němž je oheň nutné stále udržovat, proto využili a zapálili větší špalek, který pak hořel zevnitř a sám

K přípravě finské svíce vyberte proschlý špalek

K výrobě finské svíce potřebujete jen zmíněný špalek – vyberte pořádný kus, který má na délku nejméně 40 cm a jeho průměr je alespoň 20 cm – pilu (ideálně motorovou, práce s ní je rychlejší), pár třísek a suchou kůru na podpal a sirky. Dřevo špalku by mělo být dobře proschlé (tzn. že prosychalo aspoň rok až dva). 

Do špalku proveďte pilou hluboké zářezy

Špalek dřeva nejprve na obou jeho koncích zarovnejte a pak ho postavte širším koncem dolů. Nyní do něj pomocí pily proveďte minimálně dva hluboké zářezy, a to až do tří čtvrtin délky špalku. První dva zářezy by na sebe měly být kolmé: při pohledu shora vytvářejí kříž. U silnějšího špalku můžete mezi stávající zářezy přidat další jeden nebo dva zářezy (při pohledu shora uvidíte hvězdu). 

Dřevo finské svíce hoří uvnitř špalku 

Zapálená finská svíce hoří uvnitř, protože rozžhavené uhlíky padají dovnitř špalku, kde tak dochází k dalšímu hoření. Oheň se tak udržuje sám, k čemuž přispívají i hluboké zářezy, které ohni zajišťují přísun kyslíku. Počítejte ale s tím, že příliš hluboké zářezy způsobí ke konci hoření rozpad celého špalku. 

Finskou svíci zapálíte pomocí třísek

Finskou svíci zažehněte pomocí suché kůry, třísek nebo papíru, které nastrkejte do zářezů v horní části špalku. Třísky položte i nahoru na špalek. Nyní pomocí dlouhé sirky nebo klacíku zapalte kůru a třísky ve špalku: vzniklý oheň by se měl propracovat k vrcholu svíce a zažehnout i třísky na špalku. Zpočátku můžete ohni pomoct přiložením dalšího troudu, jakmile se ale oheň chytí, začne svíci zevnitř stravovat sám. 

Zdroj: autorka, militaryrange.com 

Předplaťsi & Ušetři

Předplatné Naší krásné zahrady