Zapečená cuketa, která zmizí dřív, než vychladne: Vyzkoušejte recept s kombinací sýrů, co boduje každé léto

Recept na zapečenou cuketu

Výhodou cukety je široké spektrum jejího využití, přičemž se jí týkají slané i sladké recepty. Kromě toho se může stát hlavním chodem nebo přílohou… což se ostatně týká také zapečené varianty s cheddarem, kterou lze servírovat samostatně, či k různě upraveným masům.

Jak správně pěstovat cukety: 8 důvodů, proč cukety pěstovat. Máme pro vás i recept na cuketový perník

www.nkz.cz

Co budete potřebovat

  • asi 1 kg cukety
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g smetany na vaření
  • 4 vajíčka
  • 115 g balkánského sýru (může být klasický nebo s bylinkami)
  • 100 g cheddaru
  • tymián (nejlépe čerstvý)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Jak na to?

  1. Omytou cuketu rozkrojte a vydlabejte střed.
  2. Rozkrájejte ji na plátky.
  3. Rozložte je na papírovou utěrku, osolte a nechte čtvrt hodiny, aby pustily vodu. 
  4. Papírovou utěrkou plátky cukety osušte.
  5. Pekáč vymažte olivovým olejem.
  6. Pokládejte jednotlivé plátky do vrstev.
  7. Zalijte je směsí smíchanou ze smetan, vajíček, balkánského sýru, soli, pepře a tymiánu).
  8. Posypte nakrájeným cheddarem.
  9. Pečte v předem předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia, asi 45 minut.
Galerie: Recept na zapečenou cuketu krok za krokem
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada