Výběr paprik
Výběr paprik není jen o chuti, ale i o tom, kde je chcete pěstovat. Některé odrůdy jsou ideální pro pěstování ve skleníku, jiné snáší i české venkovní podmínky. Existují dokonce i takové, které jsou vhodné pro pěstování na balkoně. Důležité také je, zda preferujete sladké papriky nebo spíše ty pálivé. Vybírat si také můžete z paprik zelených, žlutých, oranžových, červených, fialových a hnědých. Aby toho nebylo málo, papriky mohou být hranaté, kulaté, špičaté, kapiovité nebo mají podobu beraních rohů. Jednotlivé druhy se od sebe liší nejen svou chutí, ale i svým využitím. Některé papriky jsou nejvhodnější pro konzumaci za syrova, jiné se hodí k plnění a zapékání, další k zavařování, grilování nebo sušení na koření. Ne každou papriku je dobré zmrazit. Chcete vědět, které papriky pěstují čeští zahradníci nejvíce a které jsou ty nejlepší? Přečtěte si našeho malého průvodce.
Bell Pepper, klasická kráska mezi sladkými paprikami
Jde asi o nejznámější typ sladké papriky, z níž se sklízí zelené a při plné zralosti potom i žluté, oranžové, červené, hnědé nebo dokonce fialové papriky. Kapie se vyznačují šťavnatou, křupavou a silnou dužinou. Hodí se snad na úplně všechno a dokonce i k zamrazení. Na trhu se můžete setkat i s celou řadou jejich hybridů, které vynikají svými výnosy ve sklenících a fóliovnících. Jde třeba o papriky GARNET F1, PARADISE F1 nebo DEMETRA F1.
Štíhlé a elegantní kapie
Kapie se vyznačují protáhlým, kónickým tvarem a často plochou, lesklou slupkou. V Česku oblíbená odrůda RAFAELA F1 se skvěle hodí pro sklizeň v technické zralosti (zelené papriky) i plné (červené). Je vynikající pro nakládání i konzervaci. Kapie si ve sklenici uchovají svou pevnost i po dlouhé době. Daří se jí ve sklenících, foliovnících i na záhonu.
Smetanové papriky jsou rychlé a spolehlivé
Do skupiny raných odrůd, které se vyznačují tím, že plodí papriky smetanově bílé, patří i odrudy AMY a AMYKA F1. Hodí se k pěstování i v méně příznivých klimatických podmínkách. Tyto papriky mají příjemnou sladkou, šťavnatou chuť a hodí se pro přímý konzum i plnění. Hybrid KVADRY F1 je rovněž dobře skladovatelný.
Beraní rohy k Česku prostě patří
Typický prohnutý tvar “beraního rohu” nejspíš u nás zná každý. Zatímco historicky bývaly tyto papriky spíše pálivé, moderní hybrid SEMAROH je sladká raná odrůda. Její plody jsou tenké, světle zelené a dozrávají do červena. Daří se jim ve sklenících, fóliovnících i na záhonu.
Papriky, které jsou vhodné pro pěstování i v nehostinných podmínkách
„Paprika ANTHEA, v Česku uznaná pod jménem SIMONA, se dá pěstovat i ve vyšších polohách, což znamená, že je vhodná pro pěstování v českých podmínkách, a to až do výšky 600 m n.m. Takže ji můžete pěstovat na většině území Česka,” vysvětluje pěstitel Ján Šipoš a dodává: „Co se týká ostatních druhů, jakými jsou třeba paprika HEIDI a paprika AMARYL, jsou to trochu pozdější odrůdy, které nejsou hybridní a tím pádem se jim také daří i v těch trochu nehostinnějších podmínkách.” Tyto papriky k nám dorazily z jižního Slovenska, známým rájem paprik.
Fialové papriky vás dostanou nejen svou barvou, ale i chutí
Odrůdy ODA a SWEET CHOCOLATE se hodí pro pěstování na balkoně v nádobách, ale i ve sklenících. Když vyzrají, mají velmi pěknou fialovou barvu, jsou aromatické a sladké.
HAMÍK, skutečný klenot balkonu
Lahůdková paprika HAMÍK s malými, protáhlými, zářivě oranžovými plody má vynikající chuť. Jde o ideální papriku pro pěstování v květináčích na balkoně nebo terase.
Pálivá paprika dovezená z Maďarska
Pokud se chcete s pálivými paprikami nejprve nesměle seznámit, doporučujeme vám vyzkoušet maďarskou voskovou papriku. Je pro ni typické, že podle míry zralosti se barví od zelené, přes žlutou a oranžovou až do červena. Tato paprika se vyznačuje mírnou pálivostí a je ideální pro začínající pěstitele pálivých papriček.
Jalapeño, klasika mezi pálivými paprikami
Středně pálivou paprikou, kterou obvykle sklízíme ve chvíli, když je zelená, je Jalapeño. Sladší je potom, když je plně zralá, tedy červená. Pěstovat u nás můžete třeba Jalapeño Gigant.
Pokud máte rádi vskutku pálivé papriky
V případě, že milujete extrémně pálivé, můžete se pokusit vypěstovat papričky, které dosahují extrémních hodnot SHU. Nicméně jejich pěstování je spíše pro odvážné a zkušené pěstitele než pro začátečníky. Mají totiž speciální nároky a vyžadují maximální teplo. Pěstují se proto u nás výhradně ve sklenících. K těm nejoblíbenějším pálivým paprikám patří třeba HABANERO ROT nebo TRINIDAD MORUGA SCORPION.
Vyzkoušejte trik pro pěstování
Pěstitel Ján Šipoš radí: „Pokud máte těžší půdu, ještě před výsadbou paprik ji můžete upravit. Na podzim zapracujte do záhonu větší množství slámy, nebo lze také použít kukuřičnou drť. Oboje je dobré pro zlehčení zeminy a zvýšení množství kyslíku v půdě.“