Právě začíná sklizeň rybízu

Pozor ale, čím pozdější sklizeň, tím nižší obsah pektinu. Rybíz pro rychlý konzum proto sklízejte co nejpozději, zatímco pro zpracování na džem byste ho měli otrhat před plnou zralostí. V tomto stadiu zralosti obsahují bobule dostatek pektinu, takže nemusíte přidávat želírovací přípravky.

Sklizeň červeného rybízu
Info ikona

V červnu a červenci je doba hlavní sklizně červeného rybízu, záleží na odrůdě.

Správné načasování sklizně rybízu

Se sklizní červeného rybízu nespěchejte: „podtržení“ je příčinou nepříjemně kyselé chuti. Černý rybíz naopak nenechávejte přezrát, protože pak bobule začínají opadávat. U většiny odrůd dozrávají všechny bobule prakticky současně, proto můžete sklidit celý keř najednou. Otrhávají se celé hroznybobule tak déle vydrží. Teprve těsně před zpracováním bobule odrhněte z třapin. 

Rybíz lze uchovávat jen krátkou dobu. Dobu skladovatelnosti prodloužíte, když rybíz hned po sklizni uložíte na chladné místo.