Nejlepší jsou domácí jahody: co dělat, aby byla jejich úroda bohatější a chutnější?

Jahody jsou v obchodech k dostání po celý rok, nejlíp ale stejně chutnají ty, které si vypěstujete na vlastní zahradě nebo na balkoně. Rychlené dovážené jahody jsou totiž vyšlechtěné tak, aby snášely dlouhé transporty. Jsou-li sklizené předčasně, nemohou už „dojít“ (na rozdíl od banánů), a tak se jejich aroma a chuť nedají srovnávat s těmi, které utrhnete čerstvé a plně vyzrálé.  

Pokud vysadíte několik odrůd jahod, které budou dozrávat postupně, tzn. rané (plodí na rozhraní května a června), středně rané, resp. polorané (se sklizní v první půlce června) a pozdní (dozrávající od druhé poloviny června), budete sklízet optimálně zralé jahody po mnoho týdnů. Rozlišují se také jahodníky, které plodí jednou za rok a stáleplodící (remontantní). Druhé uvedené se sklízejí ve dvou vlnách – v červnu a koncem srpna, někdy zaplodí dokonce i v říjnu. 

Dobré opylení zajistí několik odrůd jahodníku

Pěstování několika odrůd najednou se vyplatí i proto, že po sprášení cizím pylem jsou jahody kvalitnější. Nedostatečné opylení je často hlavní příčinou malých, deformovaných plodů. Máte-li tedy v sousedství jahodníků místo, vyhraďte ho pro rostliny, které přilákají včely nebo jiný hmyz, a ten pak opylí i jahodníky. 

Dozrávající jahody podložte slámou

Kvetení jahodníků trvá tři týdny. Půdu kolem rostlin pokryjte slámou až po opadu květů, ne dřív: nezakrytá zem přes den akumuluje a v noci vyzařuje teplo, a chrání tak malé jahody ještě před případnými nočními mrazíky, a hlavně před nákazou plísněmi. 

Důležitá je ale i zálivka. V době, kdy jahodníky tvoří plody, jsou rostliny zvláště citlivé na nedostatek vláhy. Pokud tedy neprší, nezapomeňte je důkladně zalévat. Zralé jahody sklízejte ráno, dokud jsou po noci chladné. Trhejte je s kališními lístky, aby neztratily šťávu.