Nejlevnější superpotravina vůbec: Roste sama a sklízíte ji za pár dnů. V zimě vás nakopne rychleji než vitamíny
Nakličování semen zvládne i malé dítě
Nakličování semen známé jako microgreens, kdy z výsevu konzumujeme malé, vzešlé sazeničky bylinek a jiných jedlých rostlin, je stále na vzestupu. Takové rostlinky se sklízejíí velmi brzy po tom, co vyklíčí, protože jen tak si udrží co největší množství vitamínů a živin, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Konzumace klíčků není žádná novinka a první zmínky o nakličování byly známy již před několika tisíci lety.
Například je známo, že tento způsob doplňování důležitých živin praktikovali již námořníci při svých dalekých plavbách, aby jejich konzumací získali prevenci proti kurdějím, nejčastější nemoci právě námořníků. Pokud i vy chcete udělat něco pro své zdraví, začněte s výsevem řeřichy. Dokonalou bylinku s typickým aroma a štiplavou chutí můžete pěstovat doma na parapetu, ale klidně i venku na užitkovém záhonu.
Řeřichu milujete nebo nenávidíte
Řeřicha zahradní nebo také řeřicha setá (Lepidium sativum) pochází z Blízkého východu a je to velmi nenáročná, jednoletá bylinka. Velmi často se využívá v kuchyni, a to buď jako ozdoba příloh, například na brambory či těstoviny místo pažitky, nebo se přidává do zeleninových salátů či jen tak na chleba s máslem. Řeřichu buď milujete nebo nenávidíte, protože má svoje specifické aroma a chuť, která může být pro někoho až moc výrazná. Tak či tak dodá řeřicha vašim pokrmům nejen pořádný šmrnc, ale také získáte téměř zadarmo velmi cenné živiny prospěšné pro vaše tělo. A to se teď v zimě více než vyplatí.
Nenechte ji vykvést
Řeřicha setá dorůstá zhruba do výšky 30-40 cm a pokud z ní chcete vytěžit maximum živin, nikdy ji nenechávejte vyrůst do takové výšky. Řeřichu byste neměli nechat vykvést, její drobné, bílé květy sice rozněžní každou romantickou duši, nicméně jakmile vykvete, ztrácí obsah živin, pro které ji pěstujete. Je to stejné jako u ostatních bylinek, které rovněž nesmíte nechat vykvést. Leda byste při venkovním pěstování chtěli podpořit včely a jiné opylovače, které jejich květy milují. Jakmile má pár centimetrů, hned si ji ustřihněte nůžkami a snězte, mladé, a právě vyklíčené rostlinky mají totiž vitamínů nejvíce.
Jak řeřichu pěstovat doma
Jak již bylo řečeno, pěstování řeřichy je natolik snadné, že to zvládne i malé dítě. Dalo by se říct, že tato bylinka roste téměř sama. Nemusíte ani mít žádné speciální nádoby, které se pro nakličování semen využívají, protože v případě řeřichy vám postačí obyčejný talíř nebo miska. Dokonce nepotřebujete ani substrát a vystačíte si s papírovými kuchyňskými utěrkami nebo mokrou vatou. Stačí, když jakýkoli savý materiál vložíte na talíř v několika vrstvách, pokropíte vodou, necháte pořádně nasáknout a semínka řeřichy vysejte hustě na povrch. Důležité je, abyste vatu udržovali neustále vlhkou, použijte třeba rozprašovač, jinak semínka vyschnou a nevzejdou. Pozor si ale dejte na množství vody, semínka nesmí být v žádném případě ponořená ve vodě, jinak uhnijí. Řeřicha klíčí za pár dnů a vy si ji postupně můžete řezat či nůžkami stříhat na chleba.
Řeřichu pěstujte i na zahradě
Pokud vás řeřicha nadchne natolik, že vám nestačí její pěstování jen na okenním parapetu, není vůbec žádný problém ji pěstovat na venkovním záhonu. Je ale důležité podotknout, že ve venkovních podmínkách roste mnohem pomaleji než v interiéru. Vysévá se přímo na záhon, jakmile půda rozmrzne, což bývá během března a sklízí se stejným způsobem, jako v domácích podmínkách.
Jak nejlépe řeřichu zpracovat
Řeřicha je doslova multivitamin, a kromě vitamínů C, E, B a betakarotenu obsahuje také železo, hořčík, draslík, jód či vápník. Obsahuje také bílkoviny, kyselinu listovou, nasycené mastné kyseliny i vlákninu a pomáhá tak při problémech s trávením, a proto se doporučuje jako doplněk k tučnějším jídlům. Kdy jindy tedy posílit naši imunitu, když ne teď v zimě, kdy všude řádí chřipky a jiné viry. Začněte pěstovat řeřichu a budete zdraví jako řepa.
Nakličování semen je fenomén současné doby a vy můžete začít třeba s řeřichou. Podívejte se do naší galerie.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.


















