Lufa válcovitá je originální exotická zelenina s praktickým využitím: Ze zahrady rovnou na talíř i do sprchy

Lufa válcovitá: Tropická liána s nečekaným využitím

Lufa válcovitá (Luffa cylindrica či Luffa aegyptiaca) je jednoletá popínavá liána z tropů, exotická zelenina, která vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale hlavně využitím. Patří do čeledi tykvovitých, spolu s okurkou, dýní nebo cuketou. Lufa vytváří šplhavé výhony, dlouhé až 5 m, se silnými úponky, kterými se potřebuje přichytávat k pevné opoře. Vytváří velké listy a vykvétá nejprve jen samčími, později i samičími květy žluté barvy. Po opylení se začínají vytvářet válcovité plody s hrubším povrchem, podobné salátovým okurkám, které mohou dorůst do délky až 50 cm.

Jak a kdy sbírat okurky nakladačky: 4 chyby, které vás připraví o úrodu

www.nkz.cz

Jak správně vysévat lufu od jara do léta

Lufa válcovitá vyžaduje hodně tepla a slunečních paprsků, proto se předpěstovává od března doma za oknem nebo ve vytápěném skleníku. Lufu můžete pěstovat i z přímého výsevu. Na záhon se lufa vysévá od druhé poloviny května do konce června, podle počasí. Teploty pod 10 °C jí nesvědčí, a to ani v noci. Černá semena mají tvrdý obal, proto se doporučuje, namočit je před výsevem na 24 hodin do vody. Semena této exotické zeleniny se vysévají do jamky po 2-3 kusech, do hloubky 2-3 cm.

Pěstování exotická zeleniny na naší zahradě

  • Nároky na slunce: Lufa vyžaduje slunečné stanoviště.
  • Stanoviště: Místo by mělo být dobře chráněné před větrem, opatřené pevnou konstrukcí pro přichytávání rostliny.
  • Půda: Lufě vyhovuje hlinitá půda, dobře propustná a bohatá na živiny.
  • Zálivka: Exotická zelenina vyžaduje pravidelnou zálivku teplejší, odstátou vodou, nejlépe ohřátou v sudu nebo v konvi slunečními paprsky. Lufa však nesnáší půdu přemokřenou.
  • Hnojení: Lufa je náročná na živiny, proto se vždy vysazuje do půdy, obohacené dobře vyzrálým kompostem a nutné je i pravidelné přihnojování, nejlépe hnojivem pro plodovou zeleninu.

Nenechte cukety zhořknout, budou pak na vyhození. Nedělejte tyto zbytečné chyby

www.nkz.cz

Mladé plody lufy v kuchyni: Chutě jako cuketa i okurka

  • Lufa jako chutná exotická zelenina: V kuchyni se dají využít pouze velmi mladé plody, staré jen asi 10-12 dnů po opylení květu, dlouhé jen asi 10-15 cm. Připravují se jako okurky či cukety. Nakládají se do kyselého nálevu a zavařují nebo se využívají do čerstvých salátů. Plody se mohou obalovat a smažit nebo i dusit či grilovat. Lufa je však chuťově dost nevýrazná, proto vyžaduje hodně okořenit.
  • Lufa jako přírodní houba na mytí: Plně dozrálé plody mají pod zaschlou slupkou zvláštní pletivo, mřížku, která se po musí ručně proprat ve vodě a usušit. Pak se můře stát báječnou přírodní masážní žínkou do koupelny. Masáž žínkou z lufy je účinná proti celulitidě, pomáhá prokrvení pokožky.

Podívejte se do naší fotogalerie, jak by i vaší zahradě mohla slušet tropická liána, lufa válcovitá.

FOTOGALERIE: Plody exotické zeleniny lufy válcovité využijete v kuchyni i koupelně
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada