Lufa válcovitá je originální exotická zelenina s praktickým využitím: Ze zahrady rovnou na talíř i do sprchy
Lufa válcovitá: Tropická liána s nečekaným využitím
Lufa válcovitá (Luffa cylindrica či Luffa aegyptiaca) je jednoletá popínavá liána z tropů, exotická zelenina, která vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale hlavně využitím. Patří do čeledi tykvovitých, spolu s okurkou, dýní nebo cuketou. Lufa vytváří šplhavé výhony, dlouhé až 5 m, se silnými úponky, kterými se potřebuje přichytávat k pevné opoře. Vytváří velké listy a vykvétá nejprve jen samčími, později i samičími květy žluté barvy. Po opylení se začínají vytvářet válcovité plody s hrubším povrchem, podobné salátovým okurkám, které mohou dorůst do délky až 50 cm.
Jak správně vysévat lufu od jara do léta
Lufa válcovitá vyžaduje hodně tepla a slunečních paprsků, proto se předpěstovává od března doma za oknem nebo ve vytápěném skleníku. Lufu můžete pěstovat i z přímého výsevu. Na záhon se lufa vysévá od druhé poloviny května do konce června, podle počasí. Teploty pod 10 °C jí nesvědčí, a to ani v noci. Černá semena mají tvrdý obal, proto se doporučuje, namočit je před výsevem na 24 hodin do vody. Semena této exotické zeleniny se vysévají do jamky po 2-3 kusech, do hloubky 2-3 cm.
Pěstování exotická zeleniny na naší zahradě
- Nároky na slunce: Lufa vyžaduje slunečné stanoviště.
- Stanoviště: Místo by mělo být dobře chráněné před větrem, opatřené pevnou konstrukcí pro přichytávání rostliny.
- Půda: Lufě vyhovuje hlinitá půda, dobře propustná a bohatá na živiny.
- Zálivka: Exotická zelenina vyžaduje pravidelnou zálivku teplejší, odstátou vodou, nejlépe ohřátou v sudu nebo v konvi slunečními paprsky. Lufa však nesnáší půdu přemokřenou.
- Hnojení: Lufa je náročná na živiny, proto se vždy vysazuje do půdy, obohacené dobře vyzrálým kompostem a nutné je i pravidelné přihnojování, nejlépe hnojivem pro plodovou zeleninu.
Mladé plody lufy v kuchyni: Chutě jako cuketa i okurka
- Lufa jako chutná exotická zelenina: V kuchyni se dají využít pouze velmi mladé plody, staré jen asi 10-12 dnů po opylení květu, dlouhé jen asi 10-15 cm. Připravují se jako okurky či cukety. Nakládají se do kyselého nálevu a zavařují nebo se využívají do čerstvých salátů. Plody se mohou obalovat a smažit nebo i dusit či grilovat. Lufa je však chuťově dost nevýrazná, proto vyžaduje hodně okořenit.
- Lufa jako přírodní houba na mytí: Plně dozrálé plody mají pod zaschlou slupkou zvláštní pletivo, mřížku, která se po musí ručně proprat ve vodě a usušit. Pak se můře stát báječnou přírodní masážní žínkou do koupelny. Masáž žínkou z lufy je účinná proti celulitidě, pomáhá prokrvení pokožky.