Klátit, nebo neklátit ořechy?

Dříve byl ořešák k vidění na každé druhé zahradě. Kromě ořechů byly důvodem jeho pěstování nízké požadavky na půdu, velká koruna poskytující stín, repelentní účinky stromu, medonosné květy a také kvalitní dřevo.

Listí z ořešáku kompostovat, nebo radši ne?

Ořechy nechte ze stromu opadat

Ořešák je jednodomý strom, který kvete od dubna do května. Je větrosnubný a zároveň samosprašný až cizosprašný, záleží na odrůdě. Plody s dřevnatou skořápkou dozrávají v září a říjnu.

Úroda ořechů se často sklízí jednorázovým klácením. Doporučovaným postupem sklizně je však nechat plody přirozeně dozrát, spadnout ze stromu a sklízet postupným sběrem. Klácené ořechy nemusejí být ještě plně vyzrálé, což může mít za následek hořkou chuď a kratší trvanlivost jader. Z ořechů ze země už navíc není zpravidla nutné odstraňovat zelené slupky, které barví ruce dočerna. Sesbírané ořechy je ovšem nezbytné nechat řádně proschnout, jinak začnou plesnivět.

Jak nejlépe usušit šípky

Vlašský ořech je nabitý živinami 

Plody ořešáku královského jsou ořechy pojmenované podle Vlachů, kteří se zasloužili o jejich rozšíření. Kromě vysokého obsahu kvalitních tuků obsahují i kyselinu linolovou, která přispívá ke snižování cholesterolu v krvi a stavbě nervové tkáně. Další významnou kyselinou je kyselina linoleová, jež se rovněž podílí na snižování cholesterolu, a navíc brání vzniku trombóz. 

Z minerálních látek je v ořeších zastoupen zejména draslík, hořčík, zinek a železo a z vitaminů kyselina listová, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle mnoha zdrojů jsou ořechy vhodné zejména pro děti, studenty a osoby s psychicky nebo fyzicky náročným zaměstnáním.

Lilkovité rostliny: zdraví prospěšné i škodlivé

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada