Citronečník jako okrasný keř i ovocná dřevina: málokdo ví, že obsahuje plno vitamínů. Jeho květy a plody jsou doslova zářivé

Citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata) pochází z Číny a u nás se využívá jednak jako okrasný keř, který zaujme nejen svými květy, ale hlavně plody a také jako podnož pro citrusy. Jedním z důvodů, proč nepatří mezi ty nejčastěji pěstované keře, jsou především jeho trny, které jsou dlouhé a ostré. Naštěstí se ale na trhu již objevují beztrnné odrůdy, takže jeho pěstování již nic nebrání.

Květy citronečníku
Info ikona

Květy citronečníku jsou vonné, stejně jako u ostatních citrusů

Výborné je jeho použití do živých plotů, což je výhodné hlavně u nepříjemných sousedů

Na keřích se vedle trnů nachází hlavně trojčetné listy, díky kterým dostal citronečník své druhové jméno. Keře jsou velmi husté a díky trnům se často využívá do živých keřů. My zahradníci s oblibou říkáme, že se hodí především na stranu, kde máte nepříjemného souseda, protože díky trnům se jedná o zcela neprostupnou stěnu. Málokdo má ale odvahu ho takto použít, takže častěji se pěstuje jako solitéra, která zaujme svými květy a plody, které jsou především na podzim doslova zářivé.

Jak pěstovat citronečník? Je to nenáročný a vděčný keř

Ačkoliv to na první pohled nevypadá, citronečník není náročný na pěstování. Vhodnější jsou pro něj chráněná, světlá místa, ale poroste i na přímém slunečním záření. Vytváří velké množství výhonů, takže je nutné ho pravidelně stříhat, především pokud ho pěstujete jako solitéru. Keře tak zůstanou vzdušné a lépe se tak dostanete k plodům. Snáší velmi dobře sušší stanoviště, takže jedete-li na dovolenou, o citronečník se obávat vážně nemusíte.

Plody citronečníku
Info ikona

Plody citronečníku mají stejné využití jako citrony, lze s nimi například ozdobit či dochutit čaj

Málokdo ví, že plody jsou jedlé: obsahují vitamíny, hořčiny a oleje

Keře citronečníku kvetou na jaře, květy jsou vonné, bílé a stejné, jako u ostatních citrusů. Z květů se pak vyvinou tvrdé, kulovité zelené plody, které se v době zralosti vybarví do citronově žluté barvy. Ve zralosti jsou velké asi pět centimetrů a mají hrbolatý povrch. Plody se sklízejí postupně, nebo naráz setřesením. Dužnina plodů má příjemnou vůni a sama o sobě je nepoživatelná. Má totiž hořkokyselou chuť a obsahuje velké množství semen a výrazných silic. Mnohé zdroje uvádí, že ovoce citronečníku není vhodné ke konzumaci, opak je pravdou. Kromě kyselosti obsahují plody také množství hořčin a olejů, které dodávají šťávě specifickou chuť. Plody se dají použít podobně jako citron, k ochucení čaje a jiných nápojů. Dobře se skladují a využít lze i jeho listy, které se suší, umelou a používají jako koření v asijské kuchyni.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada