Zajímavosti o banánech, které jste možná nevěděli aneb jíst či nejíst špičku banánu, to je to, oč tu běží

Banány
Info ikona

Věděli jste, že plodem banánu je z botanického hlediska bobule, stejně jako je to u rybízu a angreštu?

Banány jsou vhodné pro sportovce i na kocovinu

Nemáte-li energii, stačí sníst jeden banán, to ostatně vědí i sportovci, kteří chtějí-li dobít baterky, tímto ovocem nešetří. Naše tělo umí banány velmi dobře a rychle strávit, a protože obsahují hodně vlákniny a pektinu, působí tak příznivě na naše zažívání. Uvádí se dokonce, že umí z našeho těla vylučovat těžké kovy. Obsahují řadu minerálních látek, především pak hořčík, vápník železo a draslík, díky nimž se doporučují proti svalovým křečem i lidem s vysokým tlakem. Blahodárných účinků na naše tělo má celou řadu, nehledě na to, že dokáže zklidnit žaludek, takže když to občas přeženete s nějakou oslavou, nedávejte si kávu, ale banán. Díky tomu se vyrovná hladina cukrů v těle a lépe se tak vyrovnáme s kocovinou.

Banány můžete pěstovat i doma, kde potřebují světlo, teplo, závlahu a hlavně nesnáší průvan. Existuje mrazuvzdorná odrůda Musa Basjoo.

Jíst, či nejíst špičku? Znáte tu pověru o mouše tse tse, která sem klade vajíčka?

Pověr okolo špičky banánu je opravdu celá řada, mezi ty nejznámější patří ta, že se v ní může nalézat jed hadů, kteří banán nakousnou, jiní tvrdí, že právě ve špičce se hromadí nejvíce pesticidů. O mouše tse tse, která hlavně do špičky banánů klade svá vajíčka, se to tvrdí minimálně 50 let. Každopádně, nikdy nebylo potvrzeno zvýšené množství pesticidů právě ve špičce, o hadím jedu či vajíčkům obávané mouchy ani nemluvě. Jediné, proč se špička doporučuje odlamovat, ale rovněž to není odborně podložené, že se odsud mohou šířit plísně, které se šíří právě od špičky do vnitřku plodu. Před samotnou konzumací tedy stačí, pokud špičku zkontrolujeme, zda se zde neobjevují plísně, pokud ne, bez problémů můžete sníst i špičku.

Víte o banánech opravdu všechno? Tak schválně..

  1. Banány mohly být prvním pěstovaným ovocem na světě, archeologové totiž našli důkazy o tom, že pěstováním banánů se zabývali již 8000 let před naším letopočtem na Nové Guinei
  2. Banány jsou čtvrtá nejvíce konzumovaná potravina světa a v mnoha zemích se drží na přední příčce ve spotřebě ovoce
  3. Existuje více než 1000 odrůd banánů, v obchodech najdeme nejčastěji banán Cavendish. Objevují se i zelené i malé baby banány, které jsou mnohem sladší, než ty klasické
  4. Banán je nejvíce vyváženým ovocem z České republiky a to díky tomu, že na našem území funguje několik velkokapacitních dozráváren

5. Největším světovým producentem banánů je Indie, ale vývozci jsou hlavně země Střední a Jižní Ameriky

6. Tři čtvrtiny banánu tvoří voda

7. Nejvíce banánů snědí v Ugandě, na hlavu tu připadá průměrně 230 kg za rok

8. Kromě ovocných banánů existují také zeleninové banány, kterým se říká plantejny. Ty se sbírají nedozrálé, kdy obsahují nejvíce škrobu. Aby se daly jíst, musí se tepelně upravit

9. Banány ve vodě plavou, stejně jako jablka

10. Banány se pěstují ze semen, původních druhů se pěstuje pár a odrůdy okrasné i ovocné se množí odnožemi, aby si udržely své vlastnosti.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada