Sklizeň vlašských ořechů: nevhodnou sklizní a špatným skladováním vám nevydrží ani do Vánoc, zabraňte jejich žluknutí

Tvar jádra připomíná mozek
Info ikona

Tvar jádra ne nadarmo připomíná mozek, právě pro něj jsou ořechy požehnáním

Kdy se sklízí vlašské ořechy: nespěchejte na ně a nechte je spadnout

Přelom září a října je období, kdy ořechy dozrávají a jsou plodem ovocného stromu ořešáku královského (Juglans regia). Takovým vztyčným bodem je 28. září, kdy slaví svůj svátek Václavové a od této doby sklizeň, dle pranostik, začíná. Důležité je, abyste zralé ořechy nechali spadnout na zem, nikdy, opravdu nikdy je nesmíte trhat zelené ze stromu nebo je klátit, jak to občas vidíme u sousedů. Zralý ořech je ve chvíli, kdy mu pukne zelený obal, tzv. rubina a z něj vykoukne skořápka, v tuto chvíli je možné ořech ze stromu utrhnout, dříve ne. Pro sklizeň je ideální slunné počasí, kdy pofukuje jemný vítr, tehdy ořechy dobře schnou.

Jak se sklízí vlašské ořechy

Sbíráte–li ořechy někde v přírodě, nalézt plody ve vysoké trávě bývá často detektivní práce. Na zahradě je to samozřejmě mnohem jednodušší. Pokud mají spadané ořechy na sobě zelenou slupku, která v tuto by měla být puklá, musíme tuto slupku odstranit. Očistěné ořechy rozvrstvíme nejlépe na nějaké síto nebo alespoň do bedýnky, kde je necháme doschnout, nejlépe někde na slunci, jen je musíme chránit před případnou vlhkostí. Takže na noc je přeneste třeba do garáže, nebo někam pod stříšku. Máte-li ořechy umístěné někde uvnitř, musíte pro dosušení plodů zajistit dostatek proudícího vzduchu, aby nezačaly plesnivět.

Kdy můžeme ořechy uskladnit: nejprve musí pořádně uschnout

Sušení čerstvých ořechů trvá většinou 4-6 týdnů, po té ořechy umístíme nejlépe do síťových pytlů nebo do bedniček. Nedáváme je na zem, ale podobně jako zavěšujeme česnek či cibuli můžeme ořechy rovněž pověsit do prostoru, díky tomu se nezapaří a dlouho vydrží, tedy pokud je nenajde nějaký hlodavec, který bude hledat zásoby na zimu.

Sklizeň ořechů
Info ikona

Jakmile praskne zelený obal okolo ořechu, je ten správný čas na sklizeň

Pozor, ať vám ořechy nežluknou: jak tomu zabránit?

Ořechy žluknou proto, že obsahují velké množství nenasycených, mastných kyselin. Ty jsou sice dobré pro naše zdraví, ale také snadno oxidují, což je chemická podstata žluknutí. Jádra jsou potom nahořklá a nepříjemně zapáchají, v takovém případě je musíme vyhodit. Žluknutí můžeme zabránit tím, že ořechy správně uskladníme. Ořechy ukládáme ve skořápce a rozlouskneme je až ve chvíli, kdy je opravdu potřebujeme, takže žádné vyloupávání do zásoby. A když, tak je musíte uložit třeba do vakuového balení, kam se nedostane vzduch.

Čím jsou ořechy prospěšné: je to malý zázrak

Lékaři se shodli na tom, že sníme-li hrst ořechů denně, zajistíme ti tak denní potřebu důležitých prvků. A co si budeme povídat, ořechy jsou mnohem zdravější, než nějaké tučné chipsy. Kromě blahodárného účinku na náš mozek, což napovídá i tvar ořechu, zlepšují kardiovaskulární činnost, jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a proteinů a jejich pravidelnou konzumací pomáháme snižovat cholesterol. Výzkumy také prokázaly, že ořechy působí proti rakovině prostaty.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada