Plevel, který nikdy nevyhazujte: už naše babičky věděly, že popenec je na různé neduhy i k jídlu

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) nebo také popenec obecný je zcela běžný plevel, nejen na našich zahradách, který ale lze využít v kuchyni i jako úžasnou, aromatickou bylinku. Vytváří husté koberce na vlhčích loukách, lesních lemech a v zapomenutých koutech zahrady. Je to rostlinka stálezelená, takže konzumovat ji můžeme klidně celý rok.

Popenec poslouží jako bylinka, koření i půdopokryvná rostlina

Tato houževnatá rostlina je velmi nenáročná, roste všude. Svojí přítomností potěší nejen nás, ale také užitečný hmyz, jako jsou včely a čmeláci, kteří jeho květy milují. Konzumují se její listy, mladé výhonky i květy. Potřebujete-li nechat zarůst prostor někde pod keři, právě popenec vám vytvoří úžasný koberec.

Popenec používaly naše prababičky do jídla i na časté neduhy

V lidovém léčitelství byl tento plevel používán zcela běžně, zde totiž jeho pozitivní účinky na náš organismus velmi dobře znali. Čaj z natě sušeného popence uleví při zánětu průdušek a pomáhá i při střevních potížích. Zevně jej můžeme použít na drobná poranění, ulevuje při ekzémech a díky jeho protizánětlivým účinkům je vynikajícím kloktadlem.

Co léčí popenec a jaké je jeho využití?

Popenec je velmi aromatický a dříve byl používán jako náhražka drahého pepře a to jak do polévek, tak i do omáček, salátů, nádivek, pokrmů z brambor a vajec. Právě v pokrmech působí blahodárně na metabolismus a pomáhá při problémech se zažíváním. Podporuje funkci jater a ledvin, působí protizánětlivě. Neměli bychom ho raději konzumovat ve větším množství, ale vzhledem k jeho výrazné a silné chuti do pokrmů přirozeně přidáváme jen malé množství. Je dobré si ho nasušit do zásoby.

Tento plevel je báječný jako dekorace a v kombinaci s dalšími bylinkami

Květy popence nádherně ozdobí i sladké koláče a dorty. Zkuste pár listů namočit do čokolády a ozdobit jimi třeba letní zmrzlinový pohár. Kořenitá chuť popence se často kombinuje i s dalšími bylinami, nejčastěji se saturejkou, petrželkou, koriandrem či estragonem. Náramně se hodí ke kopřivě, například do nádivky nebo špenátu.

Nespleťte si ho s popencem plazivým

Popenec břečťanolistý má lysé, vroubkované srdčité až okrouhle srdčité, aromatické listy. Kvetoucí lodyhy jsou vzpřímené a květy mají modrofialovou barvu, výjimečně růžovou nebo bílou a tvarem připomínají květ hluchavky. Právě díky listu ho spolehlivě poznáte, protože si ho můžete splést s popencem plazivým, který je také jedlý, ale výrazně hořký.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada