Mšice likvidujte s pomocí berušek
Možná se vám to zdá na první pohled jako vtip, ale s likvidací mšic vám skutečně nejlépe pomohou berušky neboli slunéčka sedmitečná. Ke spolupráci se dají přemluvit docela snadno. Jakmile zkušení zahrádkáři na své zahradě objeví větší výskyt mšic, okamžitě začnou opatrně chytat slunéčka a jejich larvy, a přenášet je na postižené rostliny v zahradě. Jedno slunéčko sedmitečné dokáže za den zkonzumovat až 50 mšic a jeho larva je ještě o dost žravější. Slunéčka sedmitečná však není nutné ručně přenášet. Roztomilí broučci přiletí sami, stačí jen trochu sebezapření a prsty rozmačkat mšice na rostlinách. Mšice začnou vylučovat určitý druh feromonů, na který dospělá slunéčka sedmitečná zareagují a přiletí sama.
Domácí postřiky na mšice z bylin
Vlastnoručně vyrobené postřiky na mšice z bylin mají poměrně vysokou účinnost, ale přeci jen se musíte smířit s tím, že účinkují méně než profesionální prostředky. Mají však jednu nespornou výhodu. Fungují zároveň jako výborné přírodní hnojivo na rostliny.
Z bylin můžete vyrábět jíchy, odvary i nálevy. Jaký je mezi nimi rozdíl?
- Jícha: Byliny za zalijí studenou vodou a jícha musí zrát nejméně 3-5 týdnů.
- Nálev: Byliny se zalijí horkou nebo studenou vodou a nechají se stát několik hodin.
- Odvar: Byliny se povaří několik minut a po vychladnutí se odvar ihned použije.
Postřik na mšice z kopřiv
- 100 g čerstvě natrhaných kopřiv
- 2 l dešťové vody
Kopřivy nasekejte nahrubo nožem a zalijte je ve velké zavařovací sklenici dešťovou vodou. Kopřivy nechte nejméně 3 týdny kvasit a občas je klacíkem nebo starou vařečkou promíchejte. Nejprve se budou z jíchy uvolňovat bublinky, jakmile se uvolňovat přestanou a tekutina ztmavne, bude hotovo. Připravte se na to, že hotová jícha bude hodně zapáchat, určitě nechte sklenici s kopřivami někde stranou. Jíchu přeceďte, zřeďte s čistou vodou v poměru 1:2-3, naplňte postřikovač a rostliny ošetřujte 2x týdně.
Postřik na mšice z rebarbory
- 200 g listů rebarbory
- 2 l vody
Čerstvě natrhané listy rebarbory i s masitými řapíky pokrájejte na menší kusy a povařte je asi 25-30 minut ve vodě. Vychladlý odvar přeceďte přes jemné sítko a zřeďte s čistou vodou v poměru 1:1. Pokud je výskyt mšic velký, můžete použít odvar z rebarbory i neředěný, ale raději nejprve na malém kousku rostliny vyzkoušejte, jak postřik rostlina zvládne. Používejte nejprve 3 dny po sobě a potom vždy 1x týdně.
Postřik na mšice z pelyňku
- 300 g čerstvé nati pelyňku nebo 30 g nati sušené
- 5 l vody
Nasekanou čerstvou nať pelyňku nebo v dlani rozemnutou sušenou bylinku zalijte horkou vodou a nechte asi 20-30 minut louhovat, dokud voda úplně nevychladne. Přeceďte a dále už neředěný postřik používejte 2x týdně.
Který postřik na naší zahradě účinkoval nejlépe?
Na celé čáře vyhrála kopřivová jícha, ale je pravda, že je to jen pro silnější povahy. Jícha silně zapáchá, a tak se špatně skladuje. Před zápachem není úniku. Rebarbora i pelyněk pak měly sice nižší účinnost, ale postřik je uživatelsky přívětivější.