Zahradničení je zdravé hobby, jen při něm občas bolí záda. Tomu ale můžete předejít...

Všichni zahrádkáři často pracují v jedné poloze, zvedají těžká břemena nebo opakovaně provádějí předklony s rotací do stran. Dlouhé rovnání zad v záklonu je pak tím nejmenším, co může následovat. Pokud se chcete vyhnout např. bolestivému ústřelu, šetřete se. A ještě jednou pro ty, co stále neposlouchají: šetřete se, šetřete se, šetřete se

Přeslička rolní
Info ikona

Přeslička rolní obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá spojovat vlákna kolagenu do pružných sítí šlach a vazů. Dopřejte si proto přesličkovou kúru...

Foto: Shutterstock

Tři pravidla, jak si šetřit při zahradničení záda

První pravidlo zní: buďte opatrní při zvedání těžkých předmětů. Neohýbejte se v kříži, ale skrčte se v kolenou – využijete tak sílu nohou a nebudete zatěžovat záda. Zároveň myslete na to, aby břemeno, které zvedáte, bylo co nejblíž u těla

Druhé pravidlo říká: dopřejte si změnu a při pletí nebo sázení nesetrvávejte dlouho v jedné poloze. Nejdéle po půlhodině jděte dělat něco jiného a každou hodinu si na patnáct minut odpočiňte. Předejdete tak jednostrannému zatížení jednoho nebo několika málo kloubů. 

Třetí pravidlo: těžko se to dodržuje, ale snažte se udržovat rovná záda. Platí to, když stojíte (neprohýbejte se v kříži), stejně jako když sedíte (držte záda vzpřímená) nebo když klečíte. A nezapomeňte si dát pod koleno podložku. 

Šlachám a vazům prospějete čajem z přesličky

Důležitou složkou pojivových tkání, tedy šlach a vazů, je bílkovina kolagen uspořádaná do vláken. Aby se vlákna spojila do sítí, potřebují kyselinu křemičitou. Jejím bohatým zdrojem je dobře známá bylina (mnozí majitelé zahrad by řekli úporný plevel), kterou lze najít na železničních náspech, ve škarpách i v polích – přeslička rolní. (Ostatně právě díky přítomnosti této kyseliny jsou stonek i listy přesličky tak ohebné a pružné.) 

Chcete-li si z přesličky připravit čaj, počítejte s tím, že vyluhování kyseliny křemičité bude chvíli trvat: ideální je vařit 100 g natě v litru vody nejméně 30 minut a pak ji nechat ještě nějakou dobu luhovat (třeba i přes noc). Přesličková kúra trvá dva týdny; denně byste měli vypít litr odvaru

Kostival lékařský
Info ikona

Oddenky kostivalu sbírejte na podzim, kdy obsahují nejvíce účinných látek.

Foto: Shutterstock

Unavené klouby mažte mastí z oddenku kostivalu 

Na kosti je kostival lékařský, což je bylina hojná na vlhkých loukách, březích a často se objevuje také v přehlížených zahradních partiích... Hlavní účinnou látkou kostivalu je alantoin – dusíkatá sloučenina, která podporuje tvorbu hojivé tkáněmírní bolest. Oddenek, v němž je prospěšných substancí nejvíc (maximum účinných látek obsahuje na podzim), se používá už od středověku. Tehdejší bylináři sice o alantoinu nic nevěděli, ale účinky kostivalu znali dobře, a proto mastí z něj připravenou ošetřovali rány, které se nechtěly hojit, vředyotoky. Může také pomoci, když vás trápí únava kloubů nebo při regeneraci zlomenin.  

Při domácím používání kostivalu však existují určitá omezení. Zaprvé: neužívejte ho vnitřně, protože obsahuje alkaloidy, které mohou uškodit játrům. A zadruhé: neošetřujte jím hluboké rány. Alantoin totiž napomůže povrchovému hojení, ale „nedosáhne“ do větší hloubky – a následkem může být vznik abscesu. 

Přijímání vápníku a mineralizaci kostí podpoříte rakytníkem 

Rakytník řešetlákový je znám jako superpotravina, dokonalý zdroj vitaminu C (jedna bobule obsahuje celou doporučenou denní dávku), posilovač imunity i prostředek, který pomáhá předcházet problémům s cévami a krevním oběhem vůbec…

To všechno je pravda, ale leccos by se dalo dodat. Například to, že rakytník svědčí i kostem. Zásluhu na tom má už zmiňovaný vitamin C (jehož nedostatek kdysi námořníci pociťovali v podobě obávaných kurdějí), vitamin D (který tělu pomáhá s přijímáním vápníku – prvku nezbytného pro tvorbu kostí) a vitamin K, který je důležitý pro mineralizaci kostí. Příjemné na rakytníku je, že se nabízí v mnoha podobách – ať už je to rakytníkový sirup, olej, či třeba sušené plody