Dobroty ze zmrazených zásob

Hrášková polévka s opečeným chlebem 
 
Pro 4 osoby: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce řepkového oleje, 70 ml suchého bílého vína, 300 g zmrazeného hrášku, asi 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany, sůl, bílý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 2 až 3 lžíce citronové šťávy, plná hrst listů bazalky, 2 plátky bílého chleba, 2 lžíce másla 

  1. Cibuli a česnek oloupejte a pokrájejte najemno.
  2. V kastrolu rozpalte olej, osmahněte na něm cibuli s česnekem, až zesklovatí, a zalijte vínem.Přidejte hrášek a přilijte vývar. Při nízké teplotě zvolna vařte pod pokličkou přibližně 10 minut. 
  3. Rozmixujte tyčovým mixerem, případně propasírujte přes síto. 
  4. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem a citronovou šťávou. 
  5. Omyjte bazalku, vyklepejte dosucha a nakrájejte na tenké proužky. 
  6. Chléb pokrájejte na menší kousky a na rozpáleném másle ho opékejte 2 až 3 minuty dozlatova.
  7. Polévku ještě jednou promixujte, rozlijte do talířů, ozdobte bazalkou a podávejte s krutony.  

 

Dezert s malinami
Info ikona

Sladký nákyp z polenty a malin

Sladký nákyp z polenty a malin

Pro 4 osoby: 500 ml mléka, 80 g cukru, 150 g polenty (kukuřičná krupice), změklé máslo na vymazání formy, 50 g změklého másla, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 vejce, 1 čajová lžička citronové šťávy, 100 g tvarohu, 500 g zmrazených malin nebo jahod, mandlové lupénky, moučkový cukr k posypání 

  1. V hrnci svařte mléko s cukrem. Za stálého míchání přidejte polentu a asi 5 minut nechte bobtnat. Poté stáhněte z kamen a nechte zchladnout. 
  2. Troubu předehřejte na 200 °C (horní a dolní ohřev). Nákypovou formu vymažte máslem.
  3. Máslo s vanilkovým cukrem utřete do pěny. Rozklepněte vejce a oddělte bílky. Žloutky vmíchejte do másla. 
  4. Z bílků s přidanou citronovou šťávou ušlehejte tuhý sníh. 
  5. Do máslového krému vmíchejte po lžičkách polentu. Pak zapracujte tvaroh a vmíchejte sníh. Vzniklou hmotu vlijte do nákypové formy. 
  6. Navrch rozdělte maliny, příp. jahody, posypte mandlovými lupínky a v troubě pečte asi 30 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte krátce zchladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a ještě teplé podávejte. 
Jahodový dezert
Info ikona

Jahodovo-reveňový dezert se šlehačkou

Jahodovo-reveňový dezert se šlehačkou  
 
Pro 4 osoby: 300 g zmražených jahod, 300 g zmrazené nakrájené reveně, asi 100 ml jablečného moštu, 1 svitek skořice, 2 až 4 lžíce cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 400 ml smetany, 2 lžíce sirupu z bezových květů 

Jahody rozmrazte a nakrájejte na malé kousky. Nechte rozehřát také reveň. 

Jablečný mošt zahřejte v hrnci, přidejte skořici, cukr i vanilkový cukr a nechte jednou vzkypět. 

Přihoďte reveň a asi 4 minuty zvolna vařte. Přidejte jahody a vařte ještě další 2 minuty. Jahody i reveň by měly být měkké, nesmí se však rozpadat. 

Hrnec stáhněte z kamen, vyjměte skořici a uvařený kompot rozdělte do čtyř sklenic. Po zchladnutí je dejte ještě na chvíli do chladničky. 

Před podáváním našlehejte smetanu s bezovým sirupem, naplňte do zdobicího sáčku se špičkou s velkou hvězdicí a vychlazené dezerty postupně ozdobte. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada