Jedna sklenička, jeden hrnek a Vánoce jsou tady. Češi ve velkém objevují pečené zázraky
Den čaje jako ideální výmluva na domácí horké dobroty
Mezinárodní den čaje není jen připomínkou, že pití čaje je fajn, ale také skvělá příležitost, proč sáhnout po nasušených bylinkách. Máta, meduňka, růže, maliník, tymián i sušená jablka - to všechno může zachránit vaše večery, hlasivky i bolavá bříška. Když víte, jak na to, doma si vykouzlíte lepší čaj než kdejaká hipsterská čajovna. A pokud jste smutní, že vám na zahradě nic nevyrostlo, nevadí. I okenní parapet může posloužit k pěstování bylinek do čaje.
Nejvoňavější vánoční čaje, které si zvládnete namíchat doma
V prosinci chcete dvě věci: teplo a vůni, které vás ve vzpomínkách vrátí do vašeho dětství. A právě na tyto chvíle plné vůně Vánoc tu pro vás máme tipy na čajové směsi, které nejen skvěle chutnají, ale také si je můžete sami vyrobit a o Vánocích je darovat, protože i ve skleničkách vypadají naprosto skvěle.
Vánoční klasika, která voní po perníku
Smíchejte mátu se skořicí, sušenými jablky a chemicky neošetřenou pomerančovou kůrou. Získáte tím čaj, který chutná, jako když se perník potká s prosincovým větrem.
Hřejivá zahrada uklidní
Bylinkový čaj vyrobíte z mateřídoušky, tymiánu, bezového květu a hřebíčku. Chuť čaje je zimní, bylinková, ideální na večery.
Čaj na tiché adventní večery
Pro adventní večer vyzkoušejte čaj namíchaný z meduňky, plátků růže a sušené brusinky. Čaj má jemnou chuť, uklidňující účinky a je decentně slavnostní.
Kořeněné jablko: Štrúdl v hrnku
Tento ovocný čaj vyrobíte z čerstvých jablek, měsíčku, skořice a trošky zázvoru. Chutná, jako když do hrnku dáte malý kus jablečného štrůdlu.
Doma vyrobené čaje jako perfektní vánoční dárek
Je to jednoduché, protože jsou levné, krásné a vytvoříte je jen během několika málo chvilek. K tomu ještě přidejte fakt, že Mezinárodní den čaje je jen několik dnů před Vánocemi, kdy si lámete hlavu, co komu dát. Hned máte pádný argument, proč sklenička s hezkou etiketou a pár lístky navrch může být skvělým dárkem pro učitelku, švagrovou, tchyni nebo třeba kolegu.
Pečený čaj: Zimní hit, který z vás udělá hvězdu Vánoc
Pokud se chcete o Vánocích stát absolutní legendou, připravte pečený čaj. To je totiž věc, kvůli které, když ji dáte do hrnku, všichni zmlknou a jen tiše srkají.
Jak na to:
- Nakrájejte ovoce: jablka, hrušky, švestky, třešně nebo rybíz.
- Přidejte cukr podle chuti, čerstvou šťávu z chemicky neošetřeného citronu a koření (skořici, hřebíček, badyán).
- Dejte péct na 30-40 minut, aby se pustila šťáva, která začne karamelizovat.
- Horkou směs přelijte do čistých sklenic s uzávěrem.
- K výrobě čaje stačí pouze zalít lžíci této směsi horkou vodou a hotovo.
Zapomeňte proto na stres. Namíchejte si z bylinek a sušeného ovoce čaj a provoňte svůj domov Vánocemi.
Tahle galerie vám ukáže, že vánoční dárky mohou být horké a voňavé.
O autorce:
Adriana Dosedělová je vášnivá zahradnice, zdravotní sestra a redaktorka s více než 28 lety praxe. K přírodě ji vedla babička už od dětství, kde se učila pěstovat rostliny a pečovat o zvířata. Díky osobním zkušenostem s alergiemi a intolerancemi, které ji provázely celý život, a také z profesní praxe zdravotní sestry, se výborně vyzná v problematice zdraví a životního stylu. Tyto znalosti ji inspirovaly k testování a propagaci zahradničení šetrného k alergikům. Adriana propojuje odborné znalosti se srdcem a vášní, což se odráží v jejích stovkách článků i knize „Výtvarné nápady z papíru“. Na sociálních sítích inspiruje k životu v harmonii s přírodou a zdravím.

















