Zelenina, která dá na zahradě nejméně práce, přitom je to zdravý zázrak. Vypěstujte si červenou řepu!

Naše babičky na ni nedaly dopustit. Bývala zeleninou, která nechyběla u žádné chalupy, koneckonců se stala i hlavním motivem jedné z pohádek. Snadno roste, takže se z ní budou radovat i zahradničtí začátečníci, nemá přehnané nároky na péči ani výživu a dá se dlouho skladovat. A také skvěle chutná.

Jakou odrůdu červené řepy vybrat

Klasická červená řepa je tmavě červená a kulatá. Na výběr ale máte z celé řady odrůd, válcovité i kulaté a v barevné škále od bílé, žluté, růžové, přes klasickou červenou, fialovou až po hnědou. Pak už se samozřejmě nejedná o červenou řepu, ale všechny jsou stejně chutné, zdravé a pohromadě vykouzlí barevně pestrý talíř.

Jak vypěstovat červenou řepu

Zjara zasejete semínka a v létě začnete sklízet lahodné bulvy. Takhle jednoduché to je!

Červená řepa nemá žádné velké nároky na živiny, je to zelenina druhé nebo třetí trati, to znamená, že se jí nebude líbit na čerstvě vyhnojených záhonech a v klidu ji můžete vysít na záhon, který před ní okupovala jiná zelenina. Stejně tak není rozmazlená ani co se týče slunečního svitu, snese ho výrazně méně než již zmíněná rajčata.

Semínka se vysévají na jaře, od poloviny dubna do konce května zhruba do 2 cm hloubky a řádků vzdálených od sebe minimálně 20 cm. Jestli máte raději menší bulvičky, můžete ji vysévat až do července. Jediné, co byste si při výsevu měli pohlídat, je jeho hustota. Pokud nechcete rostliny jednotit, vysévejte semínka jednotlivě ve vzdálenosti cca 5 cm. Ne každé vzejde a každá mini řepa tak bude mít dost prostoru pro pohodlný růst do šířky. Ani jednocení ale není k zahození, protože mladé listy jsou skvělé do salátů.

Od této chvíle ji můžete pustit z hlavy. Nepotřebuje příliš okopávat, husté listy zakryjí půdu pod sebou, a to se nelíbí ani plevelu.

Vypěstujte si červenou řepu
Info ikona

Vody stačí pomálu

Aby vzklíčila semínka, potřebují vodu. To je stejné u všech druhů zeleniny. Řepu zalévejte jen pár týdnů po vysetí, jakmile se rostlinky objeví nad zemí, můžete už nechat přísun drahocenné vody jen na přírodě.

Kdy sklízet

Řepa má podle odrůdy vegetační dobu od 90 do 140 dnů. To znamená, že při dubnovém výsevu se první sklizně dočkáte už v polovině července. Přes léto ji nechte v záhonech a odebírejte jen pro aktuální spotřebu. Jakmile začnou hrozit první mrazy, raději ji skliďte.

Skladovat se dá ve sklepě ve vlhkém písku. Než ji do něj zaboříte, ukruťte listy asi 10 cm nad bulvou a ze záhonů ji vyrývejte opatrně, ať jednotlivé bulvy nepoškodíte a neulomíte jim hlavní kořen. Při vytvoření ideálních podmínek vám řepa ve sklepě vydrží až do začátku jara.

Jak se dá řepa zpracovat

Jakmile jednou řepě přijdete na chuť, zjistíte, že jí nikdy nevypěstujete dost. Možná si ji pamatujete zavařenou ve sladkokyselém nálevu ze školní jídelny, její využití je ale nekonečně široké.

Skvělá je z ní vylisovaná šťáva, ještě lepší je ale řepa upravená na grilu nebo pečená. S trochou balzamikového octa, bylinkami a kozím sýrem z ní vykouzlíte plnohodnotnou večeři. Dá se i vařit, přidat do sladkých dezertů nebo použít jako základ pomazánek.

Proč pustit řepu do svého života

Málokterá potravina je tak zdravá jako řepa. Díky svým účinkům si získala označení superpotravina. Kromě spousty vitamínů a vlákniny podporuje krvetvorbu, snižuje špatný cholesterol i krevní tlak, pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, zlepšuje průběh astma, pozitivně působí na organismus v období menstruace a menopauzy…

Jednoduše řečeno, na denní bázi by měl jíst řepu každý, kdo se zajímá o své zdraví.

Zdroj: Autorský článek, awashop.cz/vitalia.cz/cs.medlicker.com

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady