Tuřín po prvních mrazících zesládne. Sklízejte ho tak, aby ve sklepě dlouho vydržel

Aroma tuřínu si užijete zejména ve vydatných zeleninových pokrmech. V zimní hostinu se tuřín promění zvláště tehdy, když ho v troubě zapečete s máslem anebo s bešamelovou omáčkou. Ve zdravé výživě se používá jako náhrada brambor, protože obsahuje méně sacharidů

Návrat tuřínu do českých zahrad 

K tomu, že tuřín se vrací do zahrad a do kuchyní, přispěla však nejen jeho chuť, ale i kvalita moderních odrůd. K pěstování v našich podmínkách se hodí například jemně chutnající ’Brora’ nebo ’Magres’ a ’Gowtie’, dvě odrůdy odolné k plísni brukvovitých a praskání. Počítejte ale s tím, že od výsevu ke sklizni tuřínu uplyne 20–24 týdnů.  

Kdy a jak sklízet bulvy tuřínu

Tuřín můžete nechat na záhonu i po prvních lehkých mrazících, které způsobí, že jeho dužnina zesládne. Silný mráz už ale tuřín nepřečká. Z půdy se proto začíná dobývat od poloviny do koncem října a poslední bulvy se ze země vyzvedávají až v listopadu

Tuřín sklízejte ideálně za slunečného dne, aby na něm ulpělo co nejméně půdy. Před uložením z něj odstraňte případné zbytky zeminy, nejlépe nepříliš ostrým kartáčem, a nať ukruťte rukou anebo odřízněte nožem. Ostří nože ale nenasazujte příliš blízko u bulvy, místo řezu by pak mohlo začít zahnívat. V chladném sklepě pak zůstanou bulvy svěží a křehké několik měsíců. 

Roční předplatné Naše krásná zahrada

aktuální titulka