Možná jste ještě neměli možnost, nebo jste se obávali odlišné chutě a sladké brambory či batáty jste doposud neochutnali. S bramborami nemají batáty po botanické stránce nic společného, jelikož se ale využívají především jako příloha, toto označení jim už asi nikdo neodpáře. Batáty jsou hlízy známé popínavé letničky povijnice batátové (Ipomoea batatas), která se dokáže pnout až do délky 2,5 metru. Výhodou batátů je, že je lze pěstovat nejen v záhonu, ale i v nádobách či pěstebních pytlích na balkoně či terase.
Jak batáty vypadají
V našich končinách nebo v supermarketu většinou objevíte hlízy s narůžovělou a lehce oranžovou slupkou, ale ve své domovině, což je především Jižní a Střední Amerika, mají batáty v barvě žluté, hnědé, bílé, fialové či červené. Batáty obsahují mnohem více škrobu než naše brambory a oproti bramborám bývají větší a na jedné rostlině bývá od 5 do 12 kusů.
Pro pěstování batátů postačí balkon
Batáty vyžadují pro pěstování hlavně dostatek slunce a teplo, takže nemáte-li k dispozici zahradu, ale pouze balkon, i vy můžete bez problémů batáty pěstovat v nádobě nebo v prostorných pytlích minimálně o objemu 20 litrů. Pokud je chcete pěstovat na volném záhoně, počítejte s tím, že batáty vyžadují kolem sebe dostatek prostoru, protože jejich stonky se plazí po záhoně. Z jedné rostliny lze sklidit 1 až 2 kilogramy batátů. Sklidíte-li více batátů, než v danou chvíli spotřebujete, uskladněte je stejným způsobem jako brambory.
Co batátům dopřát
Chcete-li sklidit velké hlízy, dopřejte batátům také živiny. Nejlepší je samozřejmě kompost, nebo záhon na podzim obohatit chlévským hnojem. Někteří pěstitelé také doporučují dřevěný popel.
Proč byste měli batáty jíst
Batáty jsou velmi zdravou potravinou a pokud se je naučíte jíst, protože někomu nemusí jejich sladká chuť být příliš příjemná, obohatíte si svůj jídelníček. Batáty obsahují řadu minerálních látek, především železo, dále vlákninu, beta karoten a sacharidy. Zajímavé však je, že pokud byste batáty ochutnali v syrovém stavu, jsou hořké, ale jakmile je tepelně upravíte, zesládnou.
Jak batáty v kuchyni upravit
Pro zpracování v kuchyni se batáty využívají různě. Červené se hodí na vaření a zapékání v troubě, často se z nich dělá batátová kaše. Žluté batáty jsou určené hlavně na smažení a dělají se z nich třeba hranolky, bramboráky nebo batátové chipsy. Z batátů ale připravíte i výbornou polévku, zapečené pokrmy s dýní nebo mrkví a mnoho dalších, zdravých dobrot.
Neznáte batáty? Podívejte se do naší fotogalerie, jak vypadá rostlina, její květy i plody.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.