Je to takový bodlák
Přemýšlíte, jak vlastně artyčok vypadá? Tak si ho představte jako takový bodlák, s nimiž je dokonce i příbuzný, a i dle jeho podobnosti s tímto plevelem artyčok spolehlivě poznáte v regálu v supermarketu. Artyčok kardový je vyšlechtěný a pěstuje se jako potravina. Artyčok dorůstá do výšky zhruba jednoho metru, listy jsou uspořádány v listové růžici a pěstuje se hlavně pro nedozrálé květní úbory, které se konzumují jako zelenina. U jiného druhu se zase konzumují listy a stonky.
Jaké má artyčok nároky
Artyčok můžete směle pěstovat všude tam, kde se daří vinné révě, tzn. slunné polohy s teplou, výživnou a dobře propustnou půdou jsou pro artyčok značka ideál. Záhon, kde chcete artyčok pěstovat, ale musí být dobře chráněn před větrem, jinak se lámou jeho mohutné listy. Artyčok nesnáší těžké půdy, pokud takovou na zahradě máte, vylepšete ji před jeho výsadbou přídavkem kompostu a písku, aby byla kyprá a vzdušná.
Kdy artyčok vysazujeme
Artyčok je zelenina teplomilná, proto s jeho výsadbou vždy vyčkejte do poloviny května, kdy přejdou tzv. zmrzlí muži. Sazenice se vysazují do sponu 80 x 80 cm a vždy myslete na to, že artyčok kolem sebe potřebuje dostatek místa. Vyžaduje dostatek vody, ale velký pozor si dávejte na přemokření. Zalévejte pravidelně nejlépe ke kořenům. Každé 3-4 týdny přihnojte artyčok kompostem nebo organickým hnojivem bohatým na draslík. Okolí artyčoku udržujte bez plevele a k udržení dostačené vlhkosti se nebojte použít mulč.
Artyčok a zima
Artyčok je trvalka, která naši zimu bez ochrany nepřežije, takže na podzim, po prvních mrazících, rostlinu seřízněte asi 10 cm nad zemí a zakryjte silnou vrstvou chvojí nebo netkanou textilií. Máte-li zahradu ve velmi chladných oblastech, raději neriskujte, na zimu rostliny vyjměte ze země a uskladněte v bezmrazé místnosti, třeba ve sklepě.
Sklizeň a použití artyčoku
U artyčoku se konzumuje nerozvinutý květ, který se sklízí v době, kdy je úbor ještě pevný a zavřený, tedy dříve, než začne kvést. Artyčok se sklízí od června do srpna, kdy ostrým nožem seřízneme květní úbor i s kouskem stonku. Máte-li na výběr, vyberte si středně velké kusy, příliš malé nemají tolik dužniny, a naopak ty přerostlé mohou být příliš dřevnaté.
Jak artyčok upravit v kuchyni
Z artyčoku se konzumuje dužnatá spodní část lístků a hlavně tzv. srdíčko, měkká část květního lůžka uvnitř úboru. Srdíčko se pak může použít například nakrájené do těstovin, salátu nebo rissota. Časté je také jeho opečení na másle s česnekem a bylinkami, zapečené se sýrem nebo naložené v oleji jako antipasti.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.