Nevyhazujte rybí kosti, ale připravte z nich hnojivo: jak to udělat, aby nepáchly a nepřitahovaly kočky

Vyhazovat rybí kosti, případně další zbytky z ryb by byla škoda. Mohou totiž obohatit půdu o dva prvky, které rostliny potřebují ke svému zdárnému růstu: dusík a fosfor. Kosti však zapravte do půdy až ke kořenům rostlin, odkud je kočky nebo jiná zvířata už nevyhrabou. 

Rybího zápachu zbavíte kosti rychlým usušením 

„Jestliže jíte ryby často, můžete jejich kosti shromažďovat do zásoby. Rybímu zápachu předejdete rychlými usušením kostí. I usušené je však skladujte v uzavřené nádobě,“ doporučuje Helena Vlašínová z Ekologického institutu Veronica. 

Praktické je rybí kosti podrtit, povařit nebo spálit

Praktické je také kosti před uložením podrtit, například v mlýnku na maso. „Po delším povaření v papiňáku lze rybí kosti a šupiny také rozmixovat, uskladnit je v mrazničce a po naředění použít jako zálivku,” uvádí odbornice. 

Pokud vám jde především o fosfor, můžete rovněž kosti spálit a rostliny pohnojit popelem. Přijdete přitom však o hodně dusíku, který unikne do ovzduší. 

Zdroj: Helena Vlašínová, Ekologický institut Veronica 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada