Měsíční jahody chutnají i zdobí

Svým vzhledem, chutí i vůní připomínají měsíční jahody ty lesní (Fragaria vesca), nevytvářejí dlouhé šlahouny, a navíc plodí po celou sezonu – od června do prvních mrazů.

Měsíční jahody na balkon i do zahrady

Postačí jim mírně kyselá, propustná půda na slunném či polostinném místě. Nemají rády přemokření, ale při vytváření plodů potřebují pravidelnou a dostatečnou závlahu, nejlépe měkkou vodou. Na balkony jsou pro ně proto nejvhodnější samozavlažovací nádoby.

Na zahradě se měsíční jahody pěstují často jako obruba okrasných záhonů nebo podsadba rybízů či jiných ovocných keřů. Nejvíce pěstovanou odrůdou je německá 'Rujana', která je v naší Listině povolených odrůd už od roku 1954. Tato odrůda plodí nejlépe v prvních dvou letech po výsadbě, po čtyřech je už nezbytné sazenice vyměnit. Pro bohatou úrodu se doporučuje jahodníky jednou za měsíc přihnojit.

Plody jahod chutnají, listy posilují

Měsíční jahodníky se množí se dělením a výsevem. Pro výsev je vhodným termínem březen – sazenice tak zaplodí ještě daný rok. Pozdější výsev je možný až do června, se sklizní je ale nutné počítat až rok následující. Přezimování na zahradě je bez problémů, nádoby je nutné dobře zazimovat nebo přenést na chladnou chodbu a občas zalít. 

Kromě chutných plodů se z jahodníků sklízejí také listy, které se využívají k přípravě posilujícího čaje. Zapomenout bychom neměli ani na okrasnou funkci jahodníků, konkrétně jejich červené plody a bílé nebo růžové květy.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada