Ke kterým zeleninám se vyplatí přihrnovat půdu: k zelí, mrkvi, cibuli...

Přihrnování rostlin půdou podporuje především tvorbu kořenů a poskytuje zelenině, jako je třeba hlávkové zelí, kapusta kadeřávek a růžičková kapusta, stabilitu. Navíc ale podporuje její zdravý růst, protože prostřednictvím nového kořenového vlášení umožňuje přijímat více vody a živin

Které zeleniny se vyplatí přihrnovat půdou a proč

Pór vytváří dlouhé a silné bílé části, jedině když je budete průběžně přihrnovat zeminou. Hrůbkování je nezbytné také u brambor, protože rostlina pak tvoří hodně velkých hlíz. Z mírného přihrnování mají užitek také fazole a hrách, jelikož následně nasazují více na květ a bohatěji plodí. 

U zelí, mrkve a cibule můžete tímto opatřením dokonce předejít napadení škůdci. Dvoukřídlí hmyzí škůdci totiž kladou vajíčka v nejhořejší části kořene mladých rostlin, a vylíhlé potomstvo se odtud provrtává do kořenů a stonků. Přihrnutím zeminy kladení hmyzích snůšek zabráníte, a zelenina tak zůstane hladových larev ušetřena.