Kadeřávek: zelenina, která mrazem sládne a na záhonu vydrží až do března. Které odrůdy si na jaře vysít

Kadeřávek patří s růžičkovou kapustou a zimním pórem k odolné zelenině, kterou můžete sklízet i v zimě. Všechny tři druhy mají dlouhou vegetační dobu, během níž je nutné dodržet termín výsevu, jednocení a výsadby. Na vlastní pěstování jsou nenáročné

Proč listy kadeřávku po přejití mrazem sládnou

Vlivem nízkých teplot se v listech kadeřávku rozkládají škroby na jednoduché cukry. Listy přešlé mrazem jsou pak jemnější, mají sladší chuť a zmírní se i jejich typická košťálová vůně. Křehké vrcholové listy je tak možné konzumovat i zasyrova v ochucených míchaných salátech. 

Kadeřávek přečká zimu na záhonu bez újmy

Silným mrazům odolávají odrůdy kadeřávku ’Winterbor F1’, 'Kadet' a ’Halbhoher grüner Krauser’, právě tak jako červený kadeřávek ’Scarlet’. Všechny čtyři odrůdy přečkají zimu v záhonu bez jakékoli újmy až do března

Listy kadeřávku trhejte ze stonku odspodu

Listy kadeřávku trhejte ze stonku odspodu. Můžete také odříznout pouze růžici jemných vrcholových listů nebo uříznout celý dlouhý olistěný košťál přibližně na šířku dlaně nad zemí. Na jaře vytvoří rostliny v úžlabích listů pupeny a nové jemné listy. 

Kvůli sněhu přesaďte kadeřávek do pařeniště

Dokud nepřijdou velké mrazy, můžete si několik rostlin odebrat i s kořeny ze záhonu a zasadit v pařeništi. Budete tak spolehlivě zásobeni zeleninou, pokud by pozdější sklizeň znemožnila vysoká sněhová pokrývka nebo dlouhotrvající mráz. 

Zdroj: aktualizovaný autorský článek 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada