Srpen je čas sklizně cibule: dodržte zásady při skladování a vydrží vám čerstvá i půl roku. Na předčasnou sklizeň zapomeňte

Sklizeň cibule

Cibule kuchyňská je velmi zdravá zelenina, obsahuje hodně vitamínu C, minerální látky jako je fosfor, selen a zinek. Cibule má také antibakteriální účinky, posiluje imunitu a léčí kašel či nachlazení. A právě konec léta je ten nejlepší čas na její sklizeň. Poznat však ten správný čas sklizně, je někdy obtížné, záleží totiž na mnoha faktorech, ať už je to termín výsevu či výsadby nebo vzhled natě.

Kdy sklízet cibuli: kontrolujte nať a přestaňte zalévat

Zhruba od poloviny srpna začíná sklizeň cibule, samozřejmě záleží na odrůdě a podnebí. Každopádně jakmile nať začíná usychat, lehá si na zem a její krček měkne, je ten správný čas na sklizeň cibule. V tuto chvíli už cibuli nezalévejte ani nehnojte a vyčkejte na slunečné počasí. Pro sklizeň je právě počasí velmi rozhodující, protože jakmile byste sklidili po dešti, je velká pravděpodobnost rozvoje houbových chorob na cibulovém krčku a tím i značné snížení úrody.

Na předčasnou sklizeň rovnou zapomeňte: snížíte si tím úrodu

Někdy se může stát, že v dobré víře samozřejmě, máte potřebu sklidit cibuli dříve, než dle stavu natě. Ale to byste se zbytečně připravili o úrodu, protože právě cibule roset nejintenzivnější právě několik týdnů před sklizní. Sklidíte-li ji dříve, má to také vliv na její skladovatelnost, která se snižuje. Na druhou stranu, pokud ji v zemi necháte příliš dlouho, riskujete, že se na cibuli rozvinou houbové choroby, které opět ovlivní její budoucí skladovatelnost. Takže správně určená doba sklizně má největší vliv na to, zda a jak dlouho budete moci cibuli skladovat.

Jak správně sušit sklizenou cibuli: neodstraňujte nať ani slupky

Jestliže panuje teplé počasí, klidně nechejte sklizenou cibuli pár dnů prosychat na záhonu, rychleji se zatáhne a déle vydrží. Nejste-li si jisti počasím, skliďte ji pod střechu na stinné a teplé místo, kde ji zhruba sušte tři týdny. Klidně ji můžete i zavěsit za nať nebo ji jen rozložte v jedné vrstvě. Před samotným sušením odstraňte jen případnou zeminu, ale nikdy neodstraňujte slupky ani nať, protože cibule z nich stále odebírá živiny. Po třech týdnech ji buď nechejte zavěšenou na stejném místě, nebo uřežte nať a skladujte cibuli v prodyšném materiálu.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada