Varování odborníků: Vánoční koření, které máte doma, může zatěžovat játra

Skořice jako vánoční koření pochází ze stromu

Skořice jako vánoční koření, bez kterého by se neobešel žádný poctivý „svařák“ pochází ze stromu jménem skořicovník pravý (Cinnamomum verum). Tento stálezelený strom původně pochází ze Srí Lanky a díky jeho původu se také nazývá ceylonská skořice. Dnes se pěstuje již nejen v celé Asii, ale i v mnoha dalších, vlhkých tropech. Skořicovník dorůstá výšky 10-15 metrů, má tuhé a lesklé listy, které se drtí pro využití jako koření. Květy skořicovníku jsou malé, bílé a rostou v hroznech. Plodem je oválná peckovice, která má nejprve zelenou, později fialovou až černou barvu. Skořicovníků existuje zhruba 250 druhů, nicméně jako koření se používá pouze několik z nich. Právě skořicovník pravý je ten nejkvalitnější z nich. Jedná se o stromek, který má mladé listy sytě růžové a často se pěstuje pro svoji kůru, listy i květy a je velmi dekorativní.

Skořice v ruličce a pomeranč je sázka na jistotu

Skořici můžete zakoupit mletou v pytlíčku nebo častěji srolovanou do ruličky. Právě tyto ruličky bývají také ozdobou různých vánočních dekorací, kde spolu s pomerančem tvoří nerozlučnou dvojici. Trubičky skořice se vyrábí z tenké, mladé kůry, která se při sušení stáčí do ruliček a má velmi silné aroma. Indové je přidávají do jídla, díky čemuž získá pokrm nezaměnitelnou chuť. Kůra se loupe z mladých, tříletých výhonů. Pokud ale kupujete skořici někde ve velkoobchodě se sušenými rostlinami nebo nějakém hobbymarketu, nikdy ji nepoužívejte třeba na svařené víno, tato je hlavně jako dekorace. Ať sušenou, nebo v ruličce, pro využití v kuchyni ji vždy zakupte ve vašem supermarketu.

Specialisté varují! 90 % lidí používá „špatnou“ skořici: Přestaňte kupovat tvrdé svitky, tahle skořice je úplně jiná

www.nkz.cz

Skořice vám může pěkně zavařit

Skořice je známa svými léčivými účinky na náš organismus a využívá se hodně ve farmacii. Z její kůry nebo listů se získává odvar, který se nejen v zemi původu běžně používá na podporu trávení. Skořice se využívá také při výrobě parfémů a mýdel. Ale dejte si na skořici pozor, pokud to s ní totiž budete přehánět, může vám poškodit játra. Jak uvádí odborníci na webovém portálu www.bezpecnostpotravin.cz, toto oblíbené koření totiž obsahuje kumarin, který ve vyšších dávkách může mít negativní účinek na játra, způsobovat bolest hlavy, závratě a může působit i jako halucinogen. Kvůli negativnímu účinku skořice na naše zdraví odborníci radí, omezit konzumaci skořice na jeden pokrm týdně a snížit i konzumaci skořicového vánočního pečiva.

Při nákupu si dejte pozor na náhražku skořice

Co by to bylo za obchodníka, pokud by nechtěl zákazníka nalákat na speciální ceny. Právě to se může stát v případě, kdy místo pravé skořice zakoupíte v obchodě levnou náhražku v podobě skořicovníku kassiového (Cinnamomum cassia). Sice patří mezi skořicovníky, ale nejde o skořicovník pravý. Je to jeho blízce příbuzný, kůra má podobné vlastnosti i využití. Oproti pravému skořicovníku má ale nižší kvalitu. Známé jsou také tzv. kassiové či skořicové květy, které se připravují sušením nevyvinutých plodů skořicovníku čínského a sbírají se těsně po odkvětu. Skořicové květy se ale mohou připravovat také z jiných druhů skořicovníku.

2 návody na předvánoční dekorace: Vytvořte si voňavé svícny

www.nkz.cz

Upečte si výborné skořicové cukroví

Pokud neholdujete svařenému vínu, a přesto máte rádi skořici, můžete ji využít při pečení cukroví, kterému dodá nenahraditelné aroma. Je to snadné a vynikající a při jeho výrobě vám mohou pomoci i děti.

Skořicové hvězdičky

Potřebujete:

  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vaječné bílky
  • 50 g švestkových povidel
  • 1 lžíci mleté skořice 
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 lžičku rumu
  • trochu hladké mouky na pomoučení válu

Jak skořicové hvězdičky připravíme

Nejprve si v míse vyšleháte bílky s cukrem na hustý sníh a trochu sněhu si dáte stranou na přípravu polevy. Do sněhu přidáte mandle, polohrubou mouku, kakao, skořici a vypracujete těsto, které necháte tak 30 minut odležet. Pak ho rozválíte na pomoučeném vále a formičkou vykrojíte hvězdičky. Pečete v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Upečené hvězdičky sundejte z plechu a nechte vychladnout. Mezitím si připravte z cukrového sněhu polevu, kterou potřete vrchní část hvězdičky a nechte zaschnout. Na náplň smícháte povidla s rumem, jednotlivé hvězdičky s ní spojíte a opět necháte vychladnout.

Skořice jako vánoční koření vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Nahlédněte do naší galerie.

GALERIE: Vánoční koření pod lupou. Poznáte pravou skořici na první pohled?

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada