Návrat k dřívějším zvyklostem: Retro vládne letošním Vánocům, sušená jablíčka v dekoracích probouzejí čistou nostalgii
Proč jsou sušená jablka symbolem Vánoc? Tradice, která přežila staletí
Tradice konzumace sušeného ovoce o Vánocích sahá až do středověku. V dobách, kdy neexistovaly chladničky, bylo sušení ovoce jediným způsobem, jak lidé mohli uchovat sladké plody léta a podzimu na zimní období. Sušená jablka a jiné ovoce nejenže vyživovalo a dodávalo energii, ale bylo také symbolem hojnosti, prosperity a štěstí - a tyto významy se přenesly i do svátečních dekorací.
Dnes sušené ovoce kraluje nejen na štědrovečerním stole, ale také ve vánočních věncích, girlandách nebo elegantních skleněných aranžmá. A pokud stále váháte, proč zrovna sušená jablka, vězte, že jejich typická červená barva a sladká vůně přináší do domova pocit útulnosti a tradice.
5 krásných nápadů, jak využít sušená jablka ve vánoční výzdobě
- Vánoční ozdoby na stromeček - navlékněte plátky sušených jablek na režný motouz a zavěste je mezi větve vánočního stromečku.
- Girlanda z ovoce - použít na ni můžete nejen sušená jablka, ale i skořici, bobkový list, brusinky, sušené pomeranče a šišky. Hotová girlanda dokonale ozdobí vaše okno, balkon nebo plot.
- Letošní adventní věnec nezapomeňte ozdobit sušeným ovocem. Použít k tomu můžete nejen sušené pomeranče, ale i sušená jablka. Takový věnec se hodí nejen na stůl, ale klidně i k zavěšení na dveře.
- Dekorace na stůl nebo komodu letos zdobí borové šišky, skořice a plátky sušených jablek.
- Sušená jablka i pomeranče můžete rovněž použít k dekorování dárků nebo k samotné výrobě originálních dárků pro přátele a rodinu.
Jak si doma jednoduše usušit jablka – levně, rychle a bez starostí
Sušená jablka si vyrobíte snadno sami doma a jejich příprava vám krásně provoní celý byt. Stačí, když omytá jablka nakrájíte na tenké plátky. Můžete, ale nemusíte, odstranit jádřince. Zakapete je citronovou šťávou, aby nezhnědly a jednotlivé plátky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Sušte je v troubě při teplotě pohybující se kolem 50-60 °C, ideálně s pootevřenými dvířky pro odvod vlhkosti, a to po dobu 4-6 hodin. Suchá a pružná jablka můžete sníst nebo použít k zdobení.
Sušené ovoce není jen chutnou pochoutkou, ale i skvělým a snadno dostupným materiálem pro vánoční tvoření. Rozinky, jablka, datle i kandované ovoce můžete použít nejen do vánočních dobrot, ale i k zdobení věnců nebo stromečků. Stačí jen trocha fantazie a Vánoce budou nejen sladké, ale i voňavé a krásně barevné.
Od sušeného ovoce k vánočním zázrakům! Objevte v naší galerii, jak jablka a další ovoce proměnit v dekorace i sladké dobroty.
O autorce:
Adriana Dosedělová je vášnivá zahradnice, zdravotní sestra a redaktorka s více než 28 lety praxe. K přírodě ji vedla babička už od dětství, kde se učila pěstovat rostliny a pečovat o zvířata. Díky osobním zkušenostem s alergiemi a intolerancemi, které ji provázely celý život, a také z profesní praxe zdravotní sestry, se výborně vyzná v problematice zdraví a životního stylu. Tyto znalosti ji inspirovaly k testování a propagaci zahradničení šetrného k alergikům. Adriana propojuje odborné znalosti se srdcem a vášní, což se odráží v jejích stovkách článků i knize „Výtvarné nápady z papíru“. Na sociálních sítích inspiruje k životu v harmonii s přírodou a zdravím.

















