Na zelené hnojení není nikdy pozdě. Na uvolněnou plochu po mrkvi, bulvovém celeru nebo červené řepě je vhodná například ozimá pšenice nebo ozimé žito.
Proč zrovna obilí
Obiloviny nejsou v příbuzenském vztahu s žádnou zeleninou (patří do čeledi lipnicovitých), a proto nepřispívají k šíření často se vyskytujících houbových chorob nebo hmyzích škůdců.
Naopak často vysévaná ozimá řepka či hořčice náleží do čeledi brukvovitých, do níž se řadí i mnohé druhy zelenin. Riziko napadení nádorovkou kapustovou, která způsobuje známou boulovitost brukvovitých, mohou tedy značně zvýšit.
Výsev ozimého obilí
Výsev obilovin provádějte od poloviny října širokým rozhozem (tzv. na široko) na odplevelený záhon s kyprou půdou (potřeba osiva je 30–50 g/m2). Semena pak „křížem krážem“ zasekejte hráběmi a záhon zalijte.