Vánoce operní hvězdy: Eva Urbanová prozradila tajnou ingredienci, kterou dává do štoly, i co chystá na Štědrý den
Nostalgické Vánoce Evy Urbanové: Klid, rodina a tradice
Eva Urbanová si během prosincového období často dává pauzu od běžného operního repertoáru, aby uspořádala vánoční koncerty. Vánoce pro ni nejsou ale jen práce a koncerty, k vánočním svátkům má osobní vztah sahající do dětství, k rodině a klidnějšímu období roku. Protože část konce roku bojovala se zdravotními obtížemi, doufá, že zbytek roku, a zejména období Vánoc prožije klidně a radostně.
Tajná štola z rum-punče: Vánoční rituál, který od Evy Urbanové žádají všichni
Mezi její zvyky patří vánoční štolu, vánočně vyzdobit dům a těšit se na sváteční atmosféru s rodinou. Štola je mezi jejími příteli natolik oblíbená, že je o ni Eva Urbanová často dopředu upomínána: „Dárky nám dávat nemusíš, ale hlavně nezapomeň štolu," říkají její přátelé. Eva Urbanová peče tzv. štolu na poslední chvíli podle receptu, který nevyžaduje, aby se hotová štola nechala odležet. Prozradila i svou tajnou ingredienci, kterou do těsta přidává: „Já do těsta nedávám kandované ovoce, ale naložené rozinky. Ty nakládám do rum-punče, takže jsou chutné, a navíc krásně voní."
Linecké s extra kyselou marmeládou: Recept, který dává cukroví Evy Urbanové jedinečnou chuť
Eva Urbanová peče také cukroví a po létech zakotvila u své osvědčené trojice - vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a plněné ořechy. Peče pravidelně pro svou širší rodinu i přátele, a dokonce posílá svoje krabičky s cukrovím a štolou do Německa. I zde Eva Urbanová poodhalila tajemství svého vynikajícího cukroví: „Používám na linecké cukroví extra kyselou rybízovou marmeládu,kterou si sama vyrábím. Chuť sladkého těsta a kyselé marmelády se tak prolne a výsledkem je vyvážená chuť a ne jen hrouda cukru."
Jabloň se třemi odrůdami i domácí marmelády: Zahrada jako chlouba Evy Urbanové
Jak Eva Urbanová prozradila, marmeládu si vyrábí z vlastního sklizeného ovoce, které pěstuje na zahradě, nebo které dostane od sousedů: „Musím se pochlubit, že pěstuji spoustu druhů ovoce - rybíz, ostružiny, jahody. Mou chloubou je ale jabloň se třemi druhy jablek." A jak tohoto pěstitelského zázraku Eva Urbanová docílila? „Zásluha není moje, ale mého tatínka, kterému strom narouboval šikovný soused. A skutečně máme tři druhy jablek. Máme takové ty zimní, šťavnaté a nesmírně chutné. Jabloň je už velmi stará, ale přesto pořád plodí."
Eva Urbanová miluje zvířata a její 10letá německá ovčanda Brita je toho důkazem, kam až může "zajít" láska k němé tváři: „No a na zahradě mám Britu jako pomocníka. Nemám trávník, ale trávu nebo spíš louku, po které Brita lítá a honí krtky. Jakmile krtek vyhrabe hromádku, Brita místo promění v Ostravsko-karvinské doly a kutá a hrabe. Což je velice zajímavé ve chvíli, kdy na zahradu vyjedu se sekačkou a co chvíli zapadnu do nějaké vyhrabané díry."
Štědrý den bez práce: Eva Urbanová plánuje odpočinek, rodinu a tradiční menu
Letošní Štědrý den a večer má Eva Urbanová naplánovaný dokonale. Ještě 23. prosince bude koncertovat a následující den hodlá zasvětit důslednému odpočinku a nicnedělání, aby načerpala síly na setkání s rodinou na 1. svátek vánoční, tedy 25. prosince. To už na řadu přijdou řízečky z vepřové panenky a domácí salát. Eva Urbanová si těší na lososa na páře, příbuzné a vánoční pohodu s dárečky a rodinnou sešlostí.
Vánoce podle dvou přátel – Eva Urbanová a Miroslav Donutil, Společně a vánočně v Lucerně
Hudba, slovo a humor ve vánočním kabátě v podání dvou přátel – právě tak budou vypadat tři sváteční večery před letošním Štědrým dnem v pražské Lucerně – SPOLEČNĚ A VÁNOČNĚ S EVOU URBANOVOU A MIROSLAVEM DONUTILEM. Koncertní program plný nejen svátečních melodií, ale také chytrého humoru a přátelského povídání se uskuteční ve Velkém sále Lucerny hned třikrát – 17., 22. a 23. prosince 2025. Hostem bude zpěvák Marian Vojtko, český chlapecký sbor Boni Pueri a hudebně večer doprovodí Epoque Symphony Orchestra pod vedením dirigenta Alexeje Aslamase. Vánoční setkání, jaké tu ještě nebylo, začne v 19 hodin.
Tradiční Vánoce Evy Urbanové jsou protkané lineckým s rybízovou marmeládou, tvarohovou štolou, domácí zahradou a hlavně rodinnou pohodou. Na fotografie naší operní pěvkyně se podívejte v galerii.
O autorce:
Martina Pilzová vystudovala Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Praze, ale skutečnou praxi získávala především dlouholetou zkušeností na vlastní zahradě a při péči o hospodářská zvířata. Zahradničení, pěstování rostlin a chov slepic, králíků nebo kachen jsou přirozenou součástí jejího života už od dětství.
Své praktické znalosti propojuje s citem pro estetiku, tradiční řemesla i udržitelný přístup k přírodě. Věnuje se nejen pěstování ovoce, zeleniny a bylinek, ale také tvorbě sezónních dekorací z přírodních materiálů.

















