Konec zahrádkářské sezóny? Ani náhodou! Tohle všechno můžete právě teď sklízet – a vypadá to úžasně

Konec sezóny? Ne tak docela! Zahrada má stále co nabídnout

Podzimní sklizeň ve skleníku proto stále ještě může být o paprikách i rajčatech, pokud jste jim dopřáli trochu tepla a světla navíc. Je také dobré vědět, že papriky jsou sice vytrvalé rostliny, ale u nás se pěstují jako jednoleté. Nicméně, i proto jsou schopné ve skleníku růst a plodit až do listopadu, někdy i déle, pokud v něm noční teploty neklesnou pod 5 ℃. 

A co se týká podzimní sklizně u venkovní zahrady - i tam se můžete těšit v listopadu na opravdovou přehlídku chutí. 

Sladká odměna pod zemí: Mrkev, celer i řepa teď chutnají nejlépe

Mrkev, petržel, celer, červená řepa, křen nebo topinambury - to vše lze stále sklízet. Tato zelenina má ráda chlad, takže i po příchodu prvních mrazíků si zachovává svou chuť a pevnost. Právě teď je přitom nejlepší čas na podzimní sklizeň, protože po několika chladnějších dnech bývá kořenová zelenina sladší. 

Dodržte tato pravidla při skladování cibule a vydrží vám čerstvá i půl roku: jedna chyba a je po úrodě

www.nkz.cz

Kapusty vládnou listopadu: Proč chutnají po mrazu ještě lépe

Listopad patří i kapustě všech druhů - kadeřavé, bílé, červené i savojské. K tomu růžičková kapusta nebo pozdní květák, který dozrává i v nižších teplotách. Kapusta kadeřavá navíc získává na chuti právě po přejití mrazem - hořkost ustoupí a listy jsou jemnější a sladší

Polníček, rukola i čekanka: Nenápadní hrdinové podzimu

Možná vás také překvapí, že ještě teď můžete sklízet polníček (a také kozlíček), rukolu, čekanku, endivii, nebo dokonce fenykl a pozdní špenát. Tyto druhy snesou i teploty lehce pod nulou a ve skleníku nebo pod netkanou textilií vydrží klidně až do prosince. Nezapomeňte ani na dýně a zejména na máslové a Hokkaido, které se právě teď dobře skladují na zimu. 

Proč pěstovat hokaido: Oblíbená zelenina má spoustu zdravotních benefitů, všestranné využití a báječnou chuť

www.nkz.cz

Listopad v zahradě: Čas sklizně, hnojení i výsevu na jaro

Kromě sklizně je listopad i časem příprav - vyčistěte záhony, zaryjte organické hnojivo a vysévejte ozimou zeleninu. Před příchodem mrazů se ještě stíhá výsev mrkve, petržele, kopru a špenátu, stejně jako výsadba česneku a cibule. Semínka se sázejí o něco hlouběji než na jaře, aby nevyklíčila příliš brzy, ale na jaře vám pak udělají radost svými prvními čerstvými listy. 

Zahradnický trik: Jak si vypěstovat čekanku doma i v zimě

Ten, kdo má chuť experimentovat, může zkusit pěstovat čekanku uvnitř. Stačí jen rostliny vyjmout ze záhonu, zkrátit kořeny a nechat je zakořenit v nádobě s vlhkou zeminou. Po pár týdnech se můžete těšit na světlé, křehké puky čekanky, které zpestří zimní saláty. 

Podzimní zázrak: Zahrada, která dává víc, než byste čekali

Podzimní sklizeň zeleniny není jen o posledních úrodách. Je to čas klidu, plánů a malých zahradních zázraků. Kdo ví, možná právě letos zjistíte, že vaše zahrada umí dávat víc, než jste čekali, a to i přesto, že slunce zapadá dřív. 

Podívejte se do naší galerie a objevte, jak vypadá podzimní sklizeň zeleniny, která vzdoruje mrazům a přináší čerstvé barvy i chutě až do zimy. 

GALERIE: Podzimní sklizeň, která překvapí – zelenina, o které jste netušili, že ještě roste

O autorce: 

Adriana Dosedělová je vášnivá zahradnice, zdravotní sestra a redaktorka s více než 28 lety praxe. K přírodě ji vedla babička už od dětství, kde se učila pěstovat rostliny a pečovat o zvířata. Díky osobním zkušenostem s alergiemi a intolerancemi, které ji provázely celý život, a také z profesní praxe zdravotní sestry, se výborně vyzná v problematice zdraví a životního stylu. Tyto znalosti ji inspirovaly k testování a propagaci zahradničení šetrného k alergikům. Adriana propojuje odborné znalosti se srdcem a vášní, což se odráží v jejích stovkách článků i knize „Výtvarné nápady z papíru“. Na sociálních sítích inspiruje k životu v harmonii s přírodou a zdravím.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada