Purpura je voňavým symbolem Vánoc. Vyrobte si ji sami z pokladů ze zahrady a spíže

Směsi s purpurou se dají koupit, ale mnohem lepší je namíchat si vlastní. Takovou, která vám pošimrá čichové buňky, vytvoří vánoční atmosféru vaší rodiny a vyvolá ve vás vzpomínky na téměř uplynulý rok. Skvělá zpráva je, že k tomu nepotřebujete téměř nic kromě spíže vybavené sušenými bylinkami.

Co do purpury patří

Purpura (v obchodech označovaná často jako potpourri) je směs sušených bylin, koření, někdy i ovoce a esenciálního oleje. Kouzlo její vůně tkví v zahřívání. Jakmile se její jednotlivé složky zahřejí, začnou vonět a společně vytvoří příjemnou atmosféru.

 

Správná purpura se vždy skládá z několika složek, které můžete podle libosti obměňovat nebo doplňovat podle toho, jaké vůně máte rádi:

  1. Sušené bylinky: máta, levandule, meduňka, tymián, rozmarýn, oregano, mateřídouška,  bazalka, šalvěj, majoránka, pelyněk, divizna, měsíček, heřmánek, listy maliníku nebo ostružiníku…

  2. Koření: badyán, skořice, anýz, hřebíček, muškátový oříšek, kmín, fenykl, sušený zázvor…

  3. Jehličí a dřevo: dříve byly běžnou součástí purpury třísky a čerstvé piliny, dnes je často kvůli horší dostupnosti vynecháváme. Jestli ale máte možnost je do směsi přidat, šup tam s nimi. Jehličí, piliny z čerstvého jehličnatého dřeva nebo nadrobené šišky obsahují hodně pryskyřice, která purpuře dodá nezaměnitelnou vánoční vůni.

  4. Bylinkový čaj: jestli nemáte po ruce dostatek sušených bylinek a koření, klidně si pomozte kupovaným bylinkovým čajem a použijte ho jako základ.

  5. Sušené ovoce: kupované sušené ovoce je nevhodné, protože obsahuje často přidaný cukr a ten by se v purpuře přepaloval (a smrděl). Klidně si ale nasušte třeba kůru z citrusů.

  6. Esenciální olej: pomerančový, skořicový, mátový, levandulový, hřebíčkový, borovicový, vanilkový…

příprava purpury
Info ikona

Jak purpuru připravit

Jakmile budete mít pohromadě suroviny, které vám dohromady budou ladit, dejte vše do hmoždíře a nadrťte na co nejmenší kousky. Použít můžete i mixér, jen pozor, ať si ho třeba šiškami nezničíte.

Vše přesypte do patentní sklenice (nebo mikrotenového sáčku), přidejte pár kapek esenciálního oleje (obvykle se dává cca 20 kapek oleje na hrst rozemleté směsi) a uzavřete

Čím déle necháte směs “zrát”, tím lépe se jednotlivé vůně promíchají, ale purpuru můžete použít i bezprostředně po výrobě.

Jak se purpura používá

Hlavně ji nijak nepalte, to byste se voňavého ohňostroje nedočkali. Purpuru je třeba jen zahřát a nechat rozvonět. Při příliš vysokých teplotách by začala doutnat a interiér by vám zaplavila vůně spáleniny. Takže ji můžete nasypat na roztopenou plotýnku elektrického vařiče nebo sklokeramickou desku, na dno menšího kastrůlku nebo pánvičky a zapnout na nejnižší stupeň sporáku, zabalit do alobalu a vložit do otevřené zahřáté (ale už vypnuté) trouby nebo položit v misce na rozpálené topení.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada