Šílenství po celé zemi! Svatomartinská husa mizí z pekáčů rychlostí blesku. Proč musíte péct tohoto ptáka právě dnes a co znamená, když sněží

Legenda o svatomartinské huse: Proč se peče právě dnes a co symbolizuje?

Podle legendy se Martin schoval do kurníku, aby se vyhnul volbě biskupem. Husy ho však svým kejhavým koncertem prozradily. A tak se od té doby na svátek Sv. Martina objevují na každém stole. Symbolizují pokoru, hojnost i konec práce po sklizni.

Tradiční svatomartinské menu? Jednoznačně husa, knedlík a zelí. Ať už ji děláte podle babičky nebo s moderním twistem, základ je stejný. Pomalé pečení, sůl, kmín, jablka a trpělivost. Kdo chce experimentovat, může přidat pomeranč, červené víno nebo čerstvý tymián. Husa snese všechno, pokud ji neuspěcháte.

Tip redakce: Pečte ji klidně 5–6 hodin při nízké teplotě. Výsledek? Kůže křupavá, maso se rozpadá a sousedi vám budou závidět už podle vůně, která se line z okna.

První doušek svatomartinského vína: Ochutnávka nového roku ve sklenici

Svatomartinské víno se tradičně poprvé otevírá 11. listopadu v 11 hodin. Jde o první víno z aktuální sklizně. Je lehké, ovocné, s nižším obsahem alkoholu. Je to takový preview vinařského roku. Na etiketě má jezdeckou siluetu sv. Martina na bílém koni. To je znak kvality. Záruka, že víno prošlo přísnou kontrolou.

Mezi nejčastější odrůdy patří:

  • Müller Thurgau
  • Muškát moravský
  • Svatovavřinecké

Nečekejte složitý archivní nápoj. Svatomartinské víno je o svěžesti a radosti. Má se pít hned, ideálně právě k té pečené huse.

Zajímavost: První zmínky o svatomartinském víně u nás sahají až do 18. století. Tehdy se vinaři radovali, že sklizeň je v sudech a mohou si připít na novou sezónu.

Kvíz: Vyzkoušejte, kolik toho víte o tradici na svatého Martina, jehož svátek se blíží

www.nkz.cz

Signál pro zahrádkáře: Když přijede sv. Martin, zahrada má jít spát

„Na Svátek sv. Martina kouřívá se z komína,“ říká stará pranostika. A zahrádkáři vědí, že to znamená jediné: je čas zazimovat zahradu. Listí už má být shrabané, trvalky přikryté chvojím a růže chráněné před mrazem. Hadice se vypouštějí, sudy vyprazdňují a nářadí se čistí.

Kdo má kompost, teď je ideální chvíle přidat poslední vrstvu a nechat ho odpočívat přes zimu. A než zamrzne půda, vyplatí se udělat poslední rytí. Promrzlá zem totiž na jaře krásně kypí. A nezapomeňte na ptáky. Vyčistěte budky a připravte krmítka. Když se o ně postaráte, odmění se vám zpěvem hned, jak se den začne prodlužovat.

Pranostiky o sv. Martinovi: Staré moudrosti, které překvapivě fungují i dnes

Lidová moudrost měla vždycky hlavu i patu. Nejznámější pranostika říká: „Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“ Jinými slovy? Čekejte první sníh.

Další oblíbené:

  • Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
  • Mrzne-li na svatého Martina, bude zima mírná.
  • Naopak, když prší, čeká se zima mokrá a blátivá.

Dřív podle nich hospodáři plánovali, kdy vykrmit drůbež. Kolik sena schovat nebo kdy začít péct chléb na svátky. Dnes je můžeme brát jako ekologickou verzi předpovědi počasí. Ne vždy přesnou, ale s překvapivou úspěšností.

Nejkrásnější dušičkové věnce podle starých tradic: Z obyčejného mechu a šišek uděláte poklad

www.nkz.cz

Svatomartinské zastavení: Den, kdy končí podzim a začíná klid zimy

Svátek sv. Martina není jen o kaloriích a víně. Je to připomínka, že se rok pomalu chýlí ke konci. Příroda se ukládá k odpočinku a my bychom měli taky zpomalit. Oslavte ho po svém. Upečte husu, otevřete láhev mladého vína a podívejte se z okna na zahradu, kterou jste celou sezónu opečovávali. Teď je její čas klidu. A váš taky. Přesně tak, jak to dělali naši předkové.

Protože sv. Martin nepřináší jen sníh. Přináší i připomínku, že každý rok má svůj rytmus. A kdo se s ním naučí ladit, ten má v životě i v zahradě větší klid.

A jestli se chcete naladit na svatomartinskou vlnu ještě víc, podívejte se do naší galerie. Voní husou, vínem a první zimou.

GALERIE: Jak slaví Česko svátek sv. Martina! Pečené husy, číše vína a první vločky sněhu
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada